Składniki (na małą blaszkę- ok. 10 porcji):
- Puszka odsączonej białej fasoli (240g)
- 3 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu /opcjonalnie: kakao, bakalie, wiórki kokosowe, kawałki owoców itp
- fruktoza/cukier/miód itp do smaku (u mnie 3 łyżki fruktozy)
Fasolę miksujemy na gładką masę.
Dodajemy do niej stopniowo resztę składników cały czas mieszając.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Blaszkę (może być keksówka) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy uzyskaną masę i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min.
Po wystudzeniu można ozdobić np. kakaem.
Wartość kaloryczna: ok. 80 kcal/porcja
Nigdy nie robiłam z fasolą, ale skoro mówisz, że jej nie czuć to może się skuszę. Taka cynamonowa wersja ciasta to akurat coś dla mnie;)
OdpowiedzUsuńbrzmi intrygująco i pysznie:)
OdpowiedzUsuńciekawie sie zapowiada to fasolowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się wspaniale - zaintrygowałaś i mnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Cynamonowe - zdecydowanie coś dla mnie. Powiedz mi tylko Kochana, czy radzisz je zjeść jednego dnia, czy na drugi dzień są również zjadliwe? I w taki razie cała porcja(składniki wszystkie) mają 800kcal, tak? : )
OdpowiedzUsuńNiestety co do trzymania na drugi dzień nie mam doświadczenia, bo za żadnym razem nie wytrwało ciasto :) A całe ciasto ma nawet nieco mniej niż 800, bo trochę zaokrągliłam, ale wszystko zależy od tego, w jaki sposób się dosłodzi
UsuńRzeczywiście smakuje jak z mąki razowej. Delikatne, wilgotne i bardzo smaczne. Fajna alternatywa gdy nie chcemy użyć mąki.
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie, ile razy fruktoza jest słodsza od cukru? ja używam ksylitolu i zastanawiam się ile mam go dodać zamiast tych 3 łyżek fruktozy (ksylitol jest tak samo słodki jak cukier, więc daje się go tyle samo co cukru)? Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMarta
Marto- fruktoza jest ok. 40% słodsza od cukru, więc zalecałabym dać 2 razy więcej, czyli 6 łyżek, ale może być to dla Ciebie za mało słodkie, więc dobrze jest posmakować trochę ciasta i na wyczucie sprawdzić, czy słodycz nam odpowiada :)
UsuńŚwietne ciacho, jadłam z fasoli kilka razy było pyszne!
OdpowiedzUsuńMoje siedzi w piecu :-) dodałam troche posiekanych bakalii i stewie zamiast fruktozy :-) no, aż jestem ciekawa :-)))
OdpowiedzUsuńhttp://vitalia.pl/index.php/mid/118/fid/1480/diety/dieta/recipe_id/10321
OdpowiedzUsuńktoś skopiował przepis i nie podpisał :(
Dziękuję za informację, ale to ja podałam ten przepis :)
UsuńWitam, czy bez mleka w proszku ciasto się uda? A może coś zamiast? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMilena