poniedziałek, 26 marca 2012

Proste ciasto cynamonowe z fasoli

Zauważywszy obecny trend zaistniały w większości zdrowych kuchni, sama również postanowiłam wykombinować przepis z użyciem fasoli zamiast mąki. To kolejna odsłona i tym razem jest to ciasto- puszyste i wilgotne, wyglądające i smakujące, jakby było zrobione z ciemnej mąki:
Składniki (na małą blaszkę- ok. 10 porcji):

  • Puszka odsączonej białej fasoli (240g)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu /opcjonalnie: kakao, bakalie, wiórki kokosowe, kawałki owoców itp
  • fruktoza/cukier/miód itp do smaku (u mnie 3 łyżki fruktozy)


Fasolę miksujemy na gładką masę.
Dodajemy do niej stopniowo resztę składników cały czas mieszając.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Blaszkę (może być keksówka) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy uzyskaną masę i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min.
Po wystudzeniu można ozdobić np. kakaem.

Wartość kaloryczna: ok. 80 kcal/porcja



14 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam z fasolą, ale skoro mówisz, że jej nie czuć to może się skuszę. Taka cynamonowa wersja ciasta to akurat coś dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi intrygująco i pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawie sie zapowiada to fasolowe ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się wspaniale - zaintrygowałaś i mnie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cynamonowe - zdecydowanie coś dla mnie. Powiedz mi tylko Kochana, czy radzisz je zjeść jednego dnia, czy na drugi dzień są również zjadliwe? I w taki razie cała porcja(składniki wszystkie) mają 800kcal, tak? : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety co do trzymania na drugi dzień nie mam doświadczenia, bo za żadnym razem nie wytrwało ciasto :) A całe ciasto ma nawet nieco mniej niż 800, bo trochę zaokrągliłam, ale wszystko zależy od tego, w jaki sposób się dosłodzi

      Usuń
  6. Rzeczywiście smakuje jak z mąki razowej. Delikatne, wilgotne i bardzo smaczne. Fajna alternatywa gdy nie chcemy użyć mąki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, mam pytanie, ile razy fruktoza jest słodsza od cukru? ja używam ksylitolu i zastanawiam się ile mam go dodać zamiast tych 3 łyżek fruktozy (ksylitol jest tak samo słodki jak cukier, więc daje się go tyle samo co cukru)? Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam!
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto- fruktoza jest ok. 40% słodsza od cukru, więc zalecałabym dać 2 razy więcej, czyli 6 łyżek, ale może być to dla Ciebie za mało słodkie, więc dobrze jest posmakować trochę ciasta i na wyczucie sprawdzić, czy słodycz nam odpowiada :)

      Usuń
  8. Świetne ciacho, jadłam z fasoli kilka razy było pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje siedzi w piecu :-) dodałam troche posiekanych bakalii i stewie zamiast fruktozy :-) no, aż jestem ciekawa :-)))

    OdpowiedzUsuń
  10. http://vitalia.pl/index.php/mid/118/fid/1480/diety/dieta/recipe_id/10321
    ktoś skopiował przepis i nie podpisał :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację, ale to ja podałam ten przepis :)

      Usuń
  11. Witam, czy bez mleka w proszku ciasto się uda? A może coś zamiast? Pozdrawiam
    Milena

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)