piątek, 23 marca 2012

Bułeczki lniane z mikrofali

Siemię lniane słynie z wielu przydatnych dla organizmu właściwości, zwłaszcza w kwestiach trawiennych. Nie każdy przepada za spożywaniem go w zalecanej formie z wodą, ze względu na swą oleistą formę. Osobiście bardzo lubię jeść je z mlekiem, a z dodatkiem kakao bardzo przypomina budyń (jeden z przepisów z siemieniem opublikowałam TUTAJ).
Tym razem proponuję Wam szybkie i smaczne bułeczki właśnie z tych nasion, które w tej formie zadowolą każdego, kto lubi zjeść na śniadanie tradycyjną bułkę, a przy okazji bardzo łatwo je zrobić :)


Składniki (na 1 sztukę):

  • 2 łyżki siemienia lnianego (obojętnie jakiego- całego, mielonego, odtłuszczonego lub mix)
  • 1 małe/średnie jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • Opcjonalnie: ulubione przyprawy


Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Przelewamy do okrągłego naczynia (z przeznaczeniem do mikrofalowania), w którym uzyskamy kształt bułeczki.
Wstawiamy do mikrofali na wysoką moc na ok. 3 minuty.
Wyciągamy i studzimy ok. 5 minut. Po wystudzeniu możemy przekroić na 2 lub 3 części  i obłożyć ulubionymi produktami :)

Wartość kaloryczna: ok. 180 kcal

19 komentarzy:

  1. Ciekawe, ciekawe i na szybko. Muszę przetestować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie kumam. Z samego siemienia lnianego wychodzi ta bułeczka? Nie ma tu żadnej mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbardziej mączną rzeczą tutaj jest proszek do pieczenia :) A siemię lniane robi się bardzo gęste pod wpływem cieszy, więc po dodaniu jajka i dodatkowo odrobiny jogurtu robi się naprawdę gęsta papka, która podczas mikrofalowania rośnie.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Przetestowałam. Faktycznie wychodzi z tego coś na kształt bułki więc super. Natomiast w smaku to dla mnie raczej omlet z siemieniem niż bułka. Siemię nie napęczniało (może powinno stać dłuższą chwilę w cieczy?) a bułka powstała ze spienionego jajka z jogurtem.
      Moja ocena: za pomysł 10, za smak 4.

      Usuń
  3. i w 5 minut, z kilku składników będę miała ciepłą bułeczkę na śniadanie? z wielkiej ciekawości i lekkiego niedowiarstwa - muszę koniecznie wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej polecam i zachęcam do podzielenia się opinią! :D

      Usuń
  4. z mikrofalii?
    to mnie zastrzeliłaś. są świetne. w życiu bym nie pomyślała!

    OdpowiedzUsuń
  5. coraz bardziej kuszą mnie mikrofalówkowe wypieki^^.

    OdpowiedzUsuń
  6. bułka zrobiona :) moja ocena to 4
    Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Przed chwilą zrobiłam sobie na śniadanie. Co prawda jogurtu nie miałam, ale Almette też daje radę. I moje wyszły żółciutkie jak kurczaczki - to chyba przez jajka od kur wiejskich biegających. Samej tej bułeczki nie polecam, ale z nadzieniem jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki bardzo za opinie :) Osobiście sama na tę bułeczkę nie narzekam. Doprawiam sobie odrobiną soli, papryką i oregano i mogłabym jeść ją samą :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bułeczka wspaniała! Uwielbiam takie proste, zdrowe i szybkie przepisy ;) dla mnie z odrobiną pieprzu i papryki jest bezbłędna - przepyszna i sycąca. Będę często sobie takie sprawiać na śniadanie, polecaaam jak najmocniej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cokolwiek by o tym nie powiedzieć, da się to posmarować Delmą, położyć mielonkę, obrzucić majonezem i zjeść ze smakiem :) I jest o niebo lepsze od tej kleistej mazi, którą się otrzymuje przez gotowanie siemienia lnianego z wodą. Przyprawiłam jarzynką i bazylią. Wejdzie na stałe do mojego jadłospisu. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś wersja z przyprawą do kurczaka i oregano. Na to mazidło, szyneczka, majonez i ser żółty. Super!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój układ trawienny mówi "dziękuję" :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy zamiast jogurtu można dodać śmietanę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, aczkolwiek tłusta śmietana to nie jest najlepszy pomysł.

      Usuń

Co o tym sądzisz? ;)