środa, 21 marca 2012

Babeczki fasolowe z mikrofali

A w zasadzie nie fasolowe, ale z fasoli, bo w smaku są słodkie. W moim przypadku cynamonowe :) 
Składniki (na 5 sztuk):
  • 140 g fasoli (namoczonej i ugotowanej lub z puszki, u mnie biała)
  • 1 jajko + białko
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki granulowanego mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Słodzidło ( np. 2 łyżki fruktozy; u mnie stewia)
  • Opcjonalnie:
  • cynamon, kakao, rodzynki, orzechy, czekolada itp...

Fasolę miksujemy na gładką masę i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami.
Silikonowe foremki na muffiny wypełniamy do 2/3 wysokości uzyskaną masą i wstawiamy na 1.5 minuty do mikrofali o wysokiej mocy (ostrożnie- zbyt długie mikrofalowanie powoduje suchość i kruchość babeczki). 
Wyciągamy z papilotek, studzimy i jemy :) Swój przydział zjadłam z serkiem wiejskim, natomiast moja Mama z dżemem, a zakładam, że z owocami musi smakować równie wyśmienicie. 

Wartość  kaloryczna: ok. 70 kcal/szt

9 komentarzy:

  1. Oryginalny pomysł ;) Nie widziałam jeszcze takich babeczek. Ale jest to fajna alternatywa dla stania nad piekarnikiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mistrz w przemycaniu zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zainteresowałaś mnie i cały twój blog! ja ostatnio robiłam ciasto z ogórkiem i suflety z kaszy, wpadnij do mnie bo widzę, że lubimy podobne klimaty :)
    A babeczki koniecznie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. wypróbuję mikrofalówkowe babeczki, super wyglądają :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałabym zrobić te babeczki,ale obecnie nie posiadam siemienia, czym mogę(o ile mogę?)go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  6. 3 łyżki siemienia możemy zastąpić dodatkowymi 4-5 łyżkami mleka w proszku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. 140gram fasoli... a ile uzyc takiej z puszki?

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)