piątek, 16 marca 2012

Sernik lekki i przyjemny

Uwielbiam serniki. Ten, który Wam teraz proponuję, robiłam często będąc na diecie, a i teraz często gości na stole w naszym domu, bo bardzo zasmakował mojej Mamie, która od niedawna przeszła na dietę :) Jest bardzo prosty w przygotowaniu, bardzo sernikowy, a patent z kakao pomaga uzyskać widowiskowy efekt:


Składniki (na tortownicę 24 cm tj.10-12 porcji):
  • 500 g chudego twarogu (2 i 1/2 kostki)
  • 150g chudego, gęstego jogurtu
  • 3 jaja (żółtka i białko osobno)
  • 3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 5 łyżek fruktozy
  • Opcjonalnie: 1-2 łyżki kakao naturalnego
  • aromat np. waniliowy

Twaróg mielimy lub dokładnie miksujemy na gładką masę (np. przy pomocy blendera).
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni
Żółtka miksujemy z fruktozą do uzyskania jasnej masy i dodajemy do nich jogurt i budyń. 
Miksujemy masę na niskich obrotach i stopniowo dodajemy twaróg. 
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do naszej masy twarogowej. 
Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Opcjonalnie można zostawić trochę masy i zmieszać ją z kakao, a następnie dołożyć do tej z tortownicy robiąc artystyczne kleksy. 
Aby sernik się nie spiekł wierzch można przykryć folią aluminiową. 
Wstawiamy na 10 min do 180  C, a następnie przez 50-55 min w 160 stopniach C. 
Po pieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy nie wyciągając przez ok. 1.5 h aby nie opadł, a następnie chłodzimy w lodówce. Najlepiej na noc. 

Wartość kaloryczna (1 kawałka z 12): ok. 90 kcal



Przepis bierze udział w akcji "Wypieki bez mąki" w kategorii dietetyczne:

46 komentarzy:

  1. super wygląda :)i dietetyczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjna propozycja, lekki i pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. bo na diecie nie trzeba głodować :) świetny przepis, zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda i mam ochotę go zrobić tylko proszę o podpowiedź ile dodać cukru zamiast fruktozy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla średnio słodkiego dwa razy więcej wystarczy,a żeby był bardziej słodki to wedle uznania :) Trzeba smakować masę- po upieczeniu będzie troszkę słodsza niż na 'surowo'

      Usuń
  5. Poproszę o kawałek tego cudownego serniczka:D

    OdpowiedzUsuń
  6. zazdroszczę talentu do pieczenia, sernik wygląda fantastycznie :) W mojej kuchni niestety żadne ciasto nie ma prawa wyjść, już nawet nie próbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super serniczek, właśnie poszukuję przepisów dla diabetyków:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super, na pewno zrobię, bo lubię takie zdrowe, a jednocześnie pyszne wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. super:D z pewnością spróbuję taki zrobić ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak fajnie, tak mało kaloriii, napewno wypróbuję! Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam serniki :) ten jest zjawiskowy przez te esy- floresy :) zapisuję ku pamięci :)

    OdpowiedzUsuń
  12. od razu zapisuje przepis! Brzmi baaardzo apetycznie, a kakaowy marmurek mnie zaczarował! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda fantastycznie!!! Pozwolę sobie skorzystać z Twojego przepisu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mam pytanie dotyczace ostatniej fazy pieczenia a wlasciwie studzenia: nie spiecze sie ten sernik za mocno? przeciez mimo wszystko piec nie jest sie w stanie ochlodzic zbyt szybko az ze 160 stopni? moze to jest jakas oczywista oczywistosc, ale zbyt wiele sernikow w zyciu nie upieklam :D z gory dzieki za odp

    OdpowiedzUsuń
  15. Spokojnie, nie spiecze się :) Zostało to uwzględnione w czasie pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  16. dzieki za odpowiedz, sprobuje upiec w ramach Wielkanocnej rozpusty na diecie :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Jaką ilością cukru można zastąpić fruktozę i czy zmieni się wtedy kaloryczność? Jak bardzo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukru dodajemy ok. 2 razy więcej niż fruktozy. Na 1 łyżkę cukru lub fruktozy wychodzi średnio 40 kcal. Wystarczy dokonać odpowiedniej kalkulacji na ilość porcji jaka nam wyjdzie

      Usuń
  18. A można zamiast fruktozy dać słodzik ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli naturalny jak np. stewia to jak najbardziej, ponieważ inne słodziki na bazie aspartamu jak wiadomo pod wpływem wysokiej temperatury, a nawet pod wpływem temperatury naszego organizmu stają się toksyczne

      Usuń
  19. A czy można czymś zastąpić budyń? Najlepiej użyłabym ciemnej mąki.. ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że można dać tyle samo łyżek zwykłej skrobi ziemniaczanej

      Usuń
  20. A iloma tabletkami słodziku można zastąpić fruktozę? :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie wiem niestety, nie stosuję słodziku :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam go dziś, wyszedł bardzo smaczny, ale jednak bardzo niziutki, mocno opadł :(
    No i niestety, esy floresy mi nie wyszły, ale to raczej dlatego, bo zostawiłam sobie za dużo ciasta do wymieszania z kakaem i cały wierzch jest kakaowy, a w środku nie.

    OdpowiedzUsuń
  23. jest śliczny! trafia na listę do wypróbowania jak najszybciej :)))

    OdpowiedzUsuń
  24. Sernik się piecze. Trochę przepis zmodyfikowałam, nie dodałam kakao, za to małą garstkę rodzynek i ćwiartkę antonówki, pokrojonej w małe kawałki, aha dodałam też z 2 łyżki kaszy manny :) zobaczymy co wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. siedzi juz w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  26. mój niestety opadł juz w momencie kiedy drzwiczki piekarnika byly uchylone, niestety nie mam pojecia dlaczego... a szkoda bo byl przeogormny! :) masz jakies wyjasnienie moze, dlaczego mogl opasc jesli zastosowalam sie do wskazówek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety serniki już są takie kapryśne...

      Usuń
  27. Ten przepis ze zdjęciem jest skopiowany na fb na tym fanpage'u pod datą 1 września - domyślam się, że zgody na to nie wyrażałaś.
    https://www.facebook.com/JemZGlowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za spostrzegawczość i za cynk. Na pewno coś z tym zrobię

      Usuń
    2. Zgłosiłam sprawę o naruszenie do FB, podobnie zrobiły dwie poszkodowane blogerki. Jeśli Twoje przepisy nie zostały usunięte lub podlinkowane, to tez dobrze by było żebyś zgłosiła - dziewczyna najwyraźniej sobie kpi z nas:(
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  28. sera jakiej firmy użyłaś ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dobrze pamiętam to taki z biedronki :)

      Usuń
  29. zrobiłam ten sernik i mi nie wyszedł. :( wyszedł gorzki (choć dałam 4łyżeczki stewi w proszku).
    nie wiem co zrobiłam źle... ile w takim razie powinnam dać tego słodziku??

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze stewią trzeba ostrożnie, najlepiej próbować i testować tak długo, aż zdobędzie się to wyczucie. Wyszedł za gorzki, bo to raczej dwa razy za dużo stewi- 2 łyżeczki by wystarczyły.

      Usuń
  30. Mam pytanie o budyń, 3 łyżki budyniu w proszku z torebki czy już przygotowanego?

    OdpowiedzUsuń
  31. Witaj ;)
    Pozwoliłam sobie dodać Twój przepis wraz z przepisem, zdjęciem i adnotacją że jest Twój na fb i grupe : Bezbolesne Usuwanie Cukru Z Diety !

    Aby jeszcze wiecej osób dowiedziało się o Twoim blogu i tym obłędnym przepisie !;)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ile ksylitolu trzeba dodać? Czy ser może być taki z wiaderka do serników?

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)