Składniki (na tortownicę 24 cm tj.10-12 porcji):
- 500 g chudego twarogu (2 i 1/2 kostki)
- 150g chudego, gęstego jogurtu
- 3 jaja (żółtka i białko osobno)
- 3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
- 5 łyżek fruktozy
- Opcjonalnie: 1-2 łyżki kakao naturalnego
- aromat np. waniliowy
Twaróg mielimy lub dokładnie miksujemy na gładką masę (np. przy pomocy blendera).
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni
Żółtka miksujemy z fruktozą do uzyskania jasnej masy i dodajemy do nich jogurt i budyń.
Miksujemy masę na niskich obrotach i stopniowo dodajemy twaróg.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do naszej masy twarogowej.
Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Opcjonalnie można zostawić trochę masy i zmieszać ją z kakao, a następnie dołożyć do tej z tortownicy robiąc artystyczne kleksy.
Aby sernik się nie spiekł wierzch można przykryć folią aluminiową.
Wstawiamy na 10 min do 180 C, a następnie przez 50-55 min w 160 stopniach C.
Po pieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy nie wyciągając przez ok. 1.5 h aby nie opadł, a następnie chłodzimy w lodówce. Najlepiej na noc.
Wartość kaloryczna (1 kawałka z 12): ok. 90 kcal
super wygląda :)i dietetyczny ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna propozycja, lekki i pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńbo na diecie nie trzeba głodować :) świetny przepis, zapisuję!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i mam ochotę go zrobić tylko proszę o podpowiedź ile dodać cukru zamiast fruktozy?
OdpowiedzUsuńDla średnio słodkiego dwa razy więcej wystarczy,a żeby był bardziej słodki to wedle uznania :) Trzeba smakować masę- po upieczeniu będzie troszkę słodsza niż na 'surowo'
UsuńPoproszę o kawałek tego cudownego serniczka:D
OdpowiedzUsuńzazdroszczę talentu do pieczenia, sernik wygląda fantastycznie :) W mojej kuchni niestety żadne ciasto nie ma prawa wyjść, już nawet nie próbuję ;)
OdpowiedzUsuńSuper serniczek, właśnie poszukuję przepisów dla diabetyków:)
OdpowiedzUsuńBardzo kuszący :D
OdpowiedzUsuńobłędny!
OdpowiedzUsuńWygląda super, na pewno zrobię, bo lubię takie zdrowe, a jednocześnie pyszne wypieki:)
OdpowiedzUsuńsuper:D z pewnością spróbuję taki zrobić ^^
OdpowiedzUsuńJak fajnie, tak mało kaloriii, napewno wypróbuję! Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki :) ten jest zjawiskowy przez te esy- floresy :) zapisuję ku pamięci :)
OdpowiedzUsuńPiękny jest! :)
OdpowiedzUsuńfantazyjny wzór :).
OdpowiedzUsuńod razu zapisuje przepis! Brzmi baaardzo apetycznie, a kakaowy marmurek mnie zaczarował! :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!!! Pozwolę sobie skorzystać z Twojego przepisu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmam pytanie dotyczace ostatniej fazy pieczenia a wlasciwie studzenia: nie spiecze sie ten sernik za mocno? przeciez mimo wszystko piec nie jest sie w stanie ochlodzic zbyt szybko az ze 160 stopni? moze to jest jakas oczywista oczywistosc, ale zbyt wiele sernikow w zyciu nie upieklam :D z gory dzieki za odp
OdpowiedzUsuńSpokojnie, nie spiecze się :) Zostało to uwzględnione w czasie pieczenia.
OdpowiedzUsuńdzieki za odpowiedz, sprobuje upiec w ramach Wielkanocnej rozpusty na diecie :D
OdpowiedzUsuńJaką ilością cukru można zastąpić fruktozę i czy zmieni się wtedy kaloryczność? Jak bardzo?
OdpowiedzUsuńCukru dodajemy ok. 2 razy więcej niż fruktozy. Na 1 łyżkę cukru lub fruktozy wychodzi średnio 40 kcal. Wystarczy dokonać odpowiedniej kalkulacji na ilość porcji jaka nam wyjdzie
UsuńA można zamiast fruktozy dać słodzik ?
OdpowiedzUsuńJeżeli naturalny jak np. stewia to jak najbardziej, ponieważ inne słodziki na bazie aspartamu jak wiadomo pod wpływem wysokiej temperatury, a nawet pod wpływem temperatury naszego organizmu stają się toksyczne
UsuńA czy można czymś zastąpić budyń? Najlepiej użyłabym ciemnej mąki.. ile?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale myślę, że można dać tyle samo łyżek zwykłej skrobi ziemniaczanej
UsuńA iloma tabletkami słodziku można zastąpić fruktozę? :)
OdpowiedzUsuńNie wiem niestety, nie stosuję słodziku :)
OdpowiedzUsuńRobiłam go dziś, wyszedł bardzo smaczny, ale jednak bardzo niziutki, mocno opadł :(
OdpowiedzUsuńNo i niestety, esy floresy mi nie wyszły, ale to raczej dlatego, bo zostawiłam sobie za dużo ciasta do wymieszania z kakaem i cały wierzch jest kakaowy, a w środku nie.
jest śliczny! trafia na listę do wypróbowania jak najszybciej :)))
OdpowiedzUsuńSernik się piecze. Trochę przepis zmodyfikowałam, nie dodałam kakao, za to małą garstkę rodzynek i ćwiartkę antonówki, pokrojonej w małe kawałki, aha dodałam też z 2 łyżki kaszy manny :) zobaczymy co wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńsiedzi juz w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńmój niestety opadł juz w momencie kiedy drzwiczki piekarnika byly uchylone, niestety nie mam pojecia dlaczego... a szkoda bo byl przeogormny! :) masz jakies wyjasnienie moze, dlaczego mogl opasc jesli zastosowalam sie do wskazówek?
OdpowiedzUsuńNiestety serniki już są takie kapryśne...
UsuńTen przepis ze zdjęciem jest skopiowany na fb na tym fanpage'u pod datą 1 września - domyślam się, że zgody na to nie wyrażałaś.
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/JemZGlowa
Dziękuję za spostrzegawczość i za cynk. Na pewno coś z tym zrobię
UsuńZgłosiłam sprawę o naruszenie do FB, podobnie zrobiły dwie poszkodowane blogerki. Jeśli Twoje przepisy nie zostały usunięte lub podlinkowane, to tez dobrze by było żebyś zgłosiła - dziewczyna najwyraźniej sobie kpi z nas:(
UsuńPozdrawiam:)
sera jakiej firmy użyłaś ? ;)
OdpowiedzUsuńJeśli dobrze pamiętam to taki z biedronki :)
Usuńzrobiłam ten sernik i mi nie wyszedł. :( wyszedł gorzki (choć dałam 4łyżeczki stewi w proszku).
OdpowiedzUsuńnie wiem co zrobiłam źle... ile w takim razie powinnam dać tego słodziku??
pozdrawiam
Ze stewią trzeba ostrożnie, najlepiej próbować i testować tak długo, aż zdobędzie się to wyczucie. Wyszedł za gorzki, bo to raczej dwa razy za dużo stewi- 2 łyżeczki by wystarczyły.
UsuńMam pytanie o budyń, 3 łyżki budyniu w proszku z torebki czy już przygotowanego?
OdpowiedzUsuńBudyń w proszku :)
UsuńWitaj ;)
OdpowiedzUsuńPozwoliłam sobie dodać Twój przepis wraz z przepisem, zdjęciem i adnotacją że jest Twój na fb i grupe : Bezbolesne Usuwanie Cukru Z Diety !
Aby jeszcze wiecej osób dowiedziało się o Twoim blogu i tym obłędnym przepisie !;)
Pozdrawiam.
Ile ksylitolu trzeba dodać? Czy ser może być taki z wiaderka do serników?
OdpowiedzUsuń