czwartek, 15 marca 2012

Orientalny rosołek z pulpecikami

Bardzo prosta zupa do szybkiego zrobienia, a szczypta imbiru i sos sojowy dodają mu niecodzienności:
Składniki (na 4 porcje):
  • 250g mielonego mięsa z indyka
  • ok. 100 g pieczarek
  • Pęczek włoszczyzny
  • ok. 1 litr wody
  • szczypta imbiru
  • 1-2 łyżki sosu sojowego 

Włoszczyznę gotujemy w wodzie, z którego potrzebny nam bulion.
Pieczarki podsmażamy bez tłuszczu i mieszamy z mięsem mielonym. Formułujemy z niego małe pulpeciki (ok. 10-12 sztuk) i wkładamy do gotującego się bulionu. Gotujemy ok 10 minut. Przyprawiamy sosem sojowym i imbirem. 
Do zupki można wrzucić dowolnie pokrojone warzywa z włoszczyzny. 

Średnia wartość kaloryczna (nie wliczając warzyw): ok. 70 kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co o tym sądzisz? ;)