wtorek, 13 marca 2012

Chipsy szynkowe z patelni

Dla niektórych może być to profanacja przygotowywania i spożywania szynki w ten sposób, ale jest to fajna sprawa, gdy mamy ochotę coś zdrowego pochrupać, a przy okazji można to szybko przygotować.

Składniki (na porcję):

  • 100-150 g drobiowej szynki (np. polędwica, filet z piersi kurczaka lub indyka itp..)
  • Opcjonalnie ulubione przyprawy (dla fanów chipsów o smaku szynki nie potrzeba ich do szczęścia ;))


Teflonową patelnię delikatnie przetrzeć ręczniczkiem nasączonym olejem i nagrzać.
Wędlinę pokroić w paseczki lub wedle upodobać i smażyć na średnim/małym ogniu z obu stron do uzyskania chrupkości (ok 10-15 min).


Wartość kaloryczna: ok. 150 kcal 

6 komentarzy:

  1. Bez tłuszczu też się udają :) I z piekarnika też są super :) na dukanie sprawdzałam ;) i polecam niezależnie od diety :) Tylko nie popełniajcie mojego błędu - nie wkładajcie jeszcze ciepłych do plastikowego lunch-boxa, bo odparują i zmiękną

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak najbardziej wychodzą bez tłuszczu, ale teflonową patelnię trzeba zabezpieczyć przed mocnym nagrzewaniem :) A na patelni wychodzą szybciej i taniej,jeżeli ktoś posiada kuchenkę gazową

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam taką szynkę! pięknie chrupie oraz pachnie tak intensywnie

    OdpowiedzUsuń
  4. chrupiące, więc jestem na tak :).

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)