Ciasto na pizzę i sposób przygotowania zaczerpnęłam ze strony pani Magdy >Klik. Przepis na 2 pizze średnicy ok. 30 cm.
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka fruktozy LUB niepełna łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- Przyprawy: po pół łyżeczki ziół pronwansalskich, oregano, papryki
- Po garści płatków owsianych i pszennych
- Szklanka ciepłej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Odrobina cukru
Składniki suche wymieszać.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z oliwą i szczyptą cukru. Rozpuścić i dodać do suchych składników. Mieszać do połączenia składników, wyrabiać ok. 3 min (aż ciasto będzie zbitą kulką). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 30 min, ale wstawiają miskę do ciepłej wody można zaoszczędzić połowę czasu :)
Sos: (dowolny)
Na teflonowej patelni dusiłam 3 obrane ze skórki nieduże pomidory z przyprawami (jak do ciasta), aż do uzyskania konsystencji sosu.
Farsz:
- niskotłuszczowy ser tarty mozzarella (150 g na dwie pizze)
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- pieczarki
- małą puszka kukurydzy z groszkiem
- po małej cebuli zwykłej i czerwonej
- czerwona papryka
- pomidor
Produkty kroimy wg. uznania. Pieczarki podsmażamy chwile wcześniej na patelni. Kukurydzę z groszkiem i tuńczyka odcedzamy.
Gdy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik z blachą w środku do 250 stopni (gdy blacha się nagrzeje ciasto będzie chrupkie z zewnątrz, ale miękkie w środku).
Dzielimy ciasto na pół i jedną część rozciągamy w dowolny kształt (u mnie koło) na papierze do pieczenia. Wierzch lekko skrapiamy oliwą z oliwek, wylewamy połowę porcji sosu, kładziemy ser i dodatki. Posypujemy dowolną przyprawą.
Kładziemy na rozgrzaną blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (na dolnych półkach).
Pieczemy max 10 min.
W tym czasie przygotowujemy drugą pizzę :)
Gdy pizza się zrobi wykładamy ją na chwilę na kratkę, żeby przestygła.
Przed włożeniem do piekarnika |
Gotowa pizza |
Zjadłaby taką pyszną pizzę!
OdpowiedzUsuńSmaczne propozycja, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam pełnoziarnistą pizzę, ale ta to już jest całkiem zdrowa:) I apetyczna
OdpowiedzUsuńPełnoziarnista pizza jest o wiele lepsza od kupnej ;> Wyszła Ci genialna.
OdpowiedzUsuńsuper! czy przepis się uda jeśli nie dodam cukru ani żadnej substancji słodzącej>?
OdpowiedzUsuńpewnie się uda, ale ciasto będzie jałowe i bez smaku, co odbierze całą radość jedzenia pizzy :)
OdpowiedzUsuńPodobnie jak w przypadku twarogowej pytanko :)
OdpowiedzUsuńczy wiadomo może ile mniej więcej kalorii ma taka cała pizza wliczając w to wszystkie użyte składniki i jak wielka wyszła?