piątek, 30 września 2011

Pizza pełnoziarnista na bogato

Pyszna, chrupka, domowa pizza z pełnego ziarna z tuńczykiem i dodatkami (chociaż u mnie wyszły bardziej dodatki z pizzą niż pizza z dodatkami ;), także ta wersja dodatków może odpowiadać wegetarianom.

Ciasto na pizzę i sposób przygotowania zaczerpnęłam ze strony pani Magdy >Klik. Przepis na 2 pizze średnicy ok. 30 cm.

  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka fruktozy LUB niepełna łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Przyprawy: po pół łyżeczki ziół pronwansalskich, oregano, papryki
  • Po garści płatków owsianych i pszennych
  • Szklanka ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Odrobina cukru
Składniki suche wymieszać.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z oliwą i szczyptą cukru. Rozpuścić i dodać do suchych składników. Mieszać do połączenia składników, wyrabiać ok. 3 min (aż ciasto będzie zbitą kulką). Przykryć  i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 30 min, ale wstawiają miskę do ciepłej wody można zaoszczędzić połowę czasu :)

Sos: (dowolny)
Na teflonowej patelni dusiłam 3 obrane ze skórki nieduże pomidory z przyprawami (jak do ciasta), aż do uzyskania konsystencji sosu. 

Farsz:
  • niskotłuszczowy ser tarty mozzarella (150 g  na dwie pizze)
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • pieczarki
  • małą puszka kukurydzy z groszkiem
  • po małej cebuli zwykłej i czerwonej
  • czerwona papryka
  • pomidor

Produkty kroimy wg. uznania. Pieczarki podsmażamy chwile wcześniej na patelni. Kukurydzę z groszkiem i tuńczyka odcedzamy.

Gdy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik z blachą w środku do 250 stopni (gdy blacha się nagrzeje ciasto będzie chrupkie z zewnątrz, ale miękkie w środku).
Dzielimy ciasto na pół i jedną część rozciągamy w dowolny kształt (u mnie koło) na papierze do pieczenia. Wierzch lekko skrapiamy oliwą z oliwek, wylewamy połowę porcji sosu, kładziemy ser i dodatki. Posypujemy dowolną przyprawą.
Kładziemy na rozgrzaną blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (na dolnych półkach).
Pieczemy max 10 min. 
W tym czasie przygotowujemy drugą pizzę :)
Gdy pizza się zrobi wykładamy ją na chwilę na kratkę, żeby przestygła.



Przed włożeniem do piekarnika
Gotowa pizza





7 komentarzy:

  1. Też robiłam pełnoziarnistą pizzę, ale ta to już jest całkiem zdrowa:) I apetyczna

    OdpowiedzUsuń
  2. Pełnoziarnista pizza jest o wiele lepsza od kupnej ;> Wyszła Ci genialna.

    OdpowiedzUsuń
  3. super! czy przepis się uda jeśli nie dodam cukru ani żadnej substancji słodzącej>?

    OdpowiedzUsuń
  4. pewnie się uda, ale ciasto będzie jałowe i bez smaku, co odbierze całą radość jedzenia pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podobnie jak w przypadku twarogowej pytanko :)
    czy wiadomo może ile mniej więcej kalorii ma taka cała pizza wliczając w to wszystkie użyte składniki i jak wielka wyszła?

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)