sobota, 1 października 2011

Czekoladki z migdałami

Dobre do jedzenia w domowym zaciszu, ale również jako podarek okolicznościowy (jak np. wczorajszy Dzień Chłopaka ;)
Pomysł również zaczerpnięty ze strony pani Magdy.
Składniki:

  • 100g (szklanka) mleka w proszku
  • 20g  (2 łyżki) kakao
  • 50 g masła klarowanego
  • 120g (3/4 szklanki) cukru (u mnie 90g fruktozy)
  • Aromat migdałowy
  • 50g (spora garść lub wg uznania) migdałów
  • Odrobina wody


Na początek trzeba przygotować naczynie.
Efekt końcowy, czyli kształt będzie zależał właśnie od niego. Warto zrobić to w różnokształtnych silikonowych foremkach do kostek lodu (łatwiej wyjdą niż z tradycyjnej formy). Ja nie miałam nic takiego pod ręką, więc przelałam do prostokątnego naczynia i po zastygnięciu kroiłam w standardowe kotki czekolady.

Mieszamy w misce/kubku mleko w proszku i kakao.
W rondelku skropionym wodą rozpuszczamy masło i cukier. Chwilę gotuję i chwilę przestudzam.
W tym czasie siekam migdały i dodaję je do masy w rondelku wraz z kilkoma kroplami aromatu.
Dodaję stopniowo mleko w proszku i kakao bardzo szybko mieszając, bo od tego momentu zastyga. Nie zniechęcać się gdy zrobi się bardzo gęste tylko dalej dokładnie mieszać :)
Przelewamy do przygotowanego naczynia, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Czekolada wyciągnięta z formy po nocy w lodówce




5 komentarzy:

  1. Domowe czekoladki, o kurczę. Migdały, kakao... Muszą smakować wspaniale. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A te domowe Twoje czekoladki, to jakie są w ostatecznej konsystencji? - takie 'łamliwe' jak czekolada kupna, czy takie bardziej 'maślane' przy krojeniu? :]

    Pozdrawiam,
    N.

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś pomiędzy tym, jak opisałaś (tak mi się wydaje;)
    Nie jest twarda, jak niektóre czekolady, ale trochę bardziej miękka jak te delikatniejsze wydania czekolady milka.
    Nie ryzykowałabym nie trzymając jej w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chciałabym otrzymac taki podarek, niekoniecznie okolicznosciowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie bym przyjeła taki podarek. Kakao i migdały -pycha :-)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)