Preferowane przygotowanie w mikrofali.
Składniki: (nie należy się bać ich ilości;)
- Jajko
- ok 1/3 szklanki (4 łyżki) płatków owsianych
- 1/2 szklanki (po 3 łyżki) otrębów owsianych i dowolnych (pszennych, żytnich, orkiszowych)
- 1/3 szklanki (4 łyżki) jogurtu lub serka homogenizowanego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- garść orzechów ( u mnie migdały)
- cukier/miód/słodzik do smaku (u mnie 1.5 łyżki fruktozy wystarczyło)
- cynamon do smaku (optymalnie płaska łyżeczka)
- Małe jabłko
- opcjonalnie granulowane otręby jabłkowe
Orzechy siekamy wg. uznania i mieszamy ze wszystkimi składnikami poza jabłkiem i granulowanymi otrębami.
Czekając aż masa spęcznieje kroimy dowolnie jabłko (najlepiej plastry i przekroić je na pół).
Masę wyłożyć do pojemnika, które można umieścić w mikrofali. Na wierzch wyłożyć jabłko.
WSKAZÓWKA: na górę dodaję też granulowane otręby, które doskonale imitują kruszonkę ;)
Mikrofalować ok. 4 minut (trzeba obserwować, żeby nie było zbyt wilgotne ani zbyt suche).
Wyciągnąć z pojemnika i poczekać aż odparuje na kratce. Porcjować :)
ależ bomba błonnikowa!
OdpowiedzUsuńekstra, bardzo mi się podoba ten przepis!:):)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności. Chcę kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńjako studentka chętnie skorzystam z takiego pysznego przepisu!
OdpowiedzUsuńa da się to przyrządzić bez mikrofalówki???
OdpowiedzUsuńile kcal ma calosc i porcaj?
OdpowiedzUsuń