niedziela, 2 października 2011

Jabłkowo-cynamonowa przekąska studencka

Nazwałam ją tak z kilku powodów ;) Mamy październik, więc brać studencka rusza do boju po wiedzę, więc mózgi muszą być nastawione na odpowiednie tryby, w czym pomogą zawarte w tej przekąsce orzechy, a jej prostota, szybkość przygotowania i możliwość zabrania ze sobą w świat choć trochę odciąga od niepotrzebnych zamartwień nad tym, co do zjedzenia na uczelnię przygotować.
Preferowane przygotowanie w mikrofali.
Składniki: (nie należy się bać ich ilości;)

  • Jajko
  • ok 1/3 szklanki (4 łyżki) płatków owsianych
  • 1/2 szklanki (po 3 łyżki) otrębów owsianych i dowolnych (pszennych, żytnich, orkiszowych)
  • 1/3 szklanki (4 łyżki) jogurtu lub serka homogenizowanego 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść orzechów ( u mnie migdały)
  • cukier/miód/słodzik do smaku (u mnie 1.5 łyżki fruktozy wystarczyło)
  • cynamon do smaku (optymalnie płaska łyżeczka)
  • Małe jabłko
  • opcjonalnie granulowane otręby jabłkowe

Orzechy siekamy wg. uznania i mieszamy ze wszystkimi składnikami poza jabłkiem i granulowanymi otrębami.  
Czekając aż masa spęcznieje kroimy dowolnie jabłko (najlepiej plastry i przekroić je na pół).
Masę wyłożyć do pojemnika, które można umieścić w mikrofali. Na wierzch wyłożyć jabłko.
WSKAZÓWKA: na górę dodaję też granulowane otręby, które doskonale imitują kruszonkę ;)
Mikrofalować ok. 4 minut (trzeba obserwować, żeby nie było zbyt wilgotne ani zbyt suche). 
Wyciągnąć z pojemnika i poczekać aż odparuje na kratce. Porcjować :)


6 komentarzy:

  1. ekstra, bardzo mi się podoba ten przepis!:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pyszności. Chcę kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jako studentka chętnie skorzystam z takiego pysznego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  4. a da się to przyrządzić bez mikrofalówki???

    OdpowiedzUsuń
  5. ile kcal ma calosc i porcaj?

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)