poniedziałek, 3 października 2011

Szybka bułka otrębowa z mikrofali

Zdrowe i przydatne, kiedy akurat zabrakło nam na śniadanie pieczywa (jak to było w moim przypadku). Bułeczka  gotowa z max 10 minut, jest dużo bardziej miękka niż tradycyjne pieczywo, ale wystarczająco zwarta. Wzorowana na przepisach dr Dukana, więc na pewno znana większości osób przerabiających jego dietę.

Składniki:
  • Małe jajko
  • 3 łyżki otrąb (np. 2 owsianych i 1 pszennych)
  • Łyżka jogurtu lub serka homogenizowanego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • przyprawy (np. odrobina papryki, bazylii)
  • opcjonalnie pestki dyni, czy nasiona słonecznika


Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczki, w której można mikrofalować (takiej, w której przygotowana masa będzie miała kształt bułeczki). 
Wstawiamy do mikrofali na 3-4 minuty. Trzeba cały czas obserwować, żeby za bardzo nie przyschła. 
Wyciągamy z naczynia i studzimy na kratce.
Po wyjęciu z naczynia






9 komentarzy:

  1. jadłam takie poddczas mojej dość krótkiej przygody z dukanem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedy byłam na diecie takie jadłam :) o wiele bardziej smakowały mi z przyprawą do piernika i serkiem waniliowym - domowym :> ale fajny to zamiennik chleba ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A na jaką moc ustawić ?

    OdpowiedzUsuń
  4. a właśnie idę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny przepis :) Od dziś wracam do Dukana.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja dodałam troszke słodzika i cynamon i mniamusne ciasteczko

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezwykle wartościowy artykuł, który zasługuje na uznanie. Dziękuję autorowi za tak wartościowe przemyślenia. Pozdrawiam serdecznie!


    Zarejestruj się teraz, Zobacz ofertę,
    Kliknij tutaj, aby rozpocząć,
    Czytaj dalej

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)