poniedziałek, 10 grudnia 2012

Ryż curry z warzywami

Czasami mi się nie chce. A gdy nie mam czasu- w ogóle mi się nie chce. Sięgam wtedy do produktów, które zawsze w domu się znajdą i są proste w przygotowaniu. Tym razem były to warzywa mrożone i ryż. Do tego przyprawa, trochę masła i pyszny, zdrowy obiad gotowy :)



Składniki (na 2  porcje):
Torebka (100g) brązowego ryżu
1 opakowanie (450g) mrożonej mieszanki chińskiej
1 łyżka przyprawy curry
1 łyżeczka masła (u mnie klarowane)

Gotujemy ryż z odrobiną soli ok. 25 min ( lub chwilę krócej, niż mówi instrukcja na opakowaniu).
Po ugotowaniu odsączamy ryż z wody.
W tym czasie na suchej teflonowej patelni smażymy warzywa. 
Gdy będą miękkie dodajemy do nich ryż, przyprawę curry i masło. Smażymy ok. 2 min. 

Podajemy prosto z patelni.

Wartość kaloryczna: ok. 380 kcal/porcja.


17 komentarzy:

  1. te kolory mówią same za siebie!
    rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Uwielbiam ryż z nutą curry i dobrze dobranymi warzywami, a więc zdecydowanie wpadłabym do Ciebie na ten obiad :) Plus za optymistyczne kolorki, od patrzenia na nie można poprawić sobie humor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam curry do tego ryż i jestem w siódmym niebie, smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam, kolory super, danie szybko sie robi ale smak nie dla mnie, ratuję się ketchupem bo nie będe wyrzucać jedzenia.
    Sam przepis i pomysł oczywiście super ale moim kubkom smakowym to nie odpowiada :)
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  5. Ryż curry to chyba najszybszy i najsmacniejszy dodatek jaki można przygotować. Zobaczcie również moją wersję: http://www.kulinarnyblog.pl/ryz-curry/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj zrobiłam :) Danie super szybkie, chociaż brązowy ryż trzeba by moim zdaniem gotować jednak te 30 minut. Następnym razem dorzucę kurczaka obtoczonego w cuury. DAnie3 bardzo smaczne, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś będe robić na obiad napisze jak smakowało :) do teo robie surówkę z kiszonej kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smak rewelacja :) napewno zagosci na stole w tym tyg. Mam pytanie co zrobić zeby nie był taki suchy?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja dodaje rowniez jogurt grecki. Danie nie jest takie suche. To oczywiscie opcja gdy nie ma sie mleczka kokosowego w domu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda apetycznie, a próbowaliście smażony ryż z krewetkami w ananasie. Świetny jest, jadłam taki w Tajskiej Samui, ale niestety nie udało mi się zrobić nic podobnego

    OdpowiedzUsuń
  11. Szybko, łatwo, zdrowo! Czasami na prawdę nam się nic nie chce, a mimo wszystko posiłek na następny dzień byłby mile widziany :) Chyba nawet dzisiaj skorzystam z tego błyskawicznego przepisu :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Znalazłam tego bloga i od razu się zakochałam, dużo lekkich, prostych i smacznych przepisów, które w kilkanaście minut dają zdrowy obiad, przekąskę czy deser. Super, będę częściej zaglądała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wszystko mi sie tu podoba super !

    OdpowiedzUsuń
  14. polecam ten blog! dużo tu fajnych treści


    livehdcams.pl,porn300.com,

    tiava

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)