wtorek, 27 listopada 2012

Pomysł na... z papirusem

Od razu zaznaczę, że post nie jest sponsorowany :)

Jak już parę razy wspominałam- nigdy nie lubiłam ciężkiej kuchni. Przeważnie stornię od potraw ciężkich, ociekających tłuszczem. Z odsieczą przybyła do mnie patelnia teflonowa, dzięki której mogłam swoje ulubione mięso (drób i wołowinę) przygotowywać na minimalnej ilości tłuszczu.

Ostatnio promocja zdrowego odżywiania znalazła swoje odbicie u producentów żywności. Duży plus ode mnie. Bardzo zainteresowała mnie propozycja Pomysłu na... soczystego kurczaka.




Jak to się robi? Wystarczy przygotować 4 piersi z kurczaka (ok. 600g), okryć je w załączony w opakowaniu pergamin i usmażyć na teflonowej patelni z obu stron po 5 min. Papier jest nasączony już odrobiną tłuszczu i przyprawami.

Plusy? Obiad robi się bardzo szybko i przede wszystkim bez zbędnego brudzenia się przyprawami. Po przygotowaniu wystarczy wyrzucić pergamin i przetrzeć patelnię do czysta. Dla mnie- wielkiego bałaganiarza kuchennego- to duże wyręczenie :)

Dodatkowo pierś jest bardzo soczysta i intensywna w smaku przez wyważenie przypraw.

Skład i więcej informacji możecie dowiedzieć się z opakowania producenta.

Ode mnie otrzymuje 4 gwiazdki. Polecam.






14 komentarzy:

  1. Muszę w końcu przetestować ten papirus. Widać, że nieźle się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zakupiłam i dzisiaj będę testować na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kupiłabym ale...
    mnie jednak odrzuca znaczek Nestle na opakowaniu - dla mnie oznacza to, że produkt jest nie do końca taki jak opisano na okładce:) Nestle jest potężną firmą wprowadzającą na nasz rynek produkty genetycznie modyfikowane i stanowczo bronie się przed kupowaniem wszystkiego co posiada taki znaczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Są dostępne w sprzedaży torebki do smażenia, i wydaje mi się że mają ten sam mechanizm działania co papirus :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie ciekawi skład przypraw. Ile tam czego w czym ;) dziś lecę na zakupy, więc zerknę. Można w ten sposób usmażyć kotlety, placki na papierze do pieczenia, również bez tłuszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. niestety ilość tłuszczów w papirusie mmnie nigdy nie przekona do zakupu. lepiej usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu wiadomego pochodzenia i dodać wybraną przez siebie mieszankę przypraw. na pewno i smaczniej i zdrowiej będzie

    OdpowiedzUsuń
  7. Papirusy są bardzo dobre - osobiście polecam najbardziej ziołowo - czosnkowe :). Mają o wiele mniej tłuszczu niż w przyrządzaniu tradycyjnym.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspominałam w jednym poście o nim i dla mnie jest rewelacyjny!:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli ma byc dietetyczniej i zdrowiej,to spoko,jestem skłonny to przyjąc :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Próbowałam ;) Mięso wyszło bardzo soczyste i smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wypróbowałam. U mnie wyszło przepyszne, choć nie jestem kulinarną ekspertka. Polecam zabieganym szybko i łatwo się robi.

    OdpowiedzUsuń
  12. Może i smaczne to, ale nie nazwałabym dietetycznym. Obróbka w papirusie to w dalszym ciągu smażenie, poza tym mieszance przyprawowej jaką jest obłożony/ nasiąknięty bliżej do laboratorium niż dobrej, zdrowej kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)