Składniki (na 4 porcje):
- 300g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- Przyprawy: pieprz, sól, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie itp...
- Opcjonalnie: podsmażona cukinia i papryka
Mięso mielone ugniatamy razem z drobno pokrojoną w kostkę cebulą. Przyprawiamy (pieprz, sól, majeranek).
Formułujemy z tego ok. 12 małych klopsików, podsmażamy na patelni z obu stron.
Do pulpecików dodajemy pomidory, przecier pomidorowy plus ewentualną cukinię i paprykę.
Całość dusimy ok. 15-20 minut, pod koniec doprawiamy (bazylia, oregano itp) i... podajemy :)
Wartość kaloryczna: ok. 160 kcal/ porcja
Uwielbiam takie pulpeciki. :) Najlepsze do makaronu!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania ;)
OdpowiedzUsuńLubie takie pulpeciki - i masz racje, sa wyjatkowo uniwersalne :)
OdpowiedzUsuńkocham za uniwersalność
OdpowiedzUsuńUwielbiam je!
OdpowiedzUsuńMmm wygląda to smacznie :)
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuń