poniedziałek, 30 lipca 2012

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Całkiem uniwersalne- do spaghetti czy do tradycyjnego obiadu z ziemniakami. U mnie z fasolką:

Składniki (na 4 porcje):

  • 300g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • Przyprawy: pieprz, sól, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie itp...
  • Opcjonalnie: podsmażona cukinia i papryka


Mięso mielone ugniatamy razem z drobno pokrojoną w kostkę cebulą. Przyprawiamy (pieprz, sól, majeranek).
Formułujemy z tego ok. 12 małych klopsików, podsmażamy na patelni z obu stron.
Do pulpecików dodajemy pomidory, przecier pomidorowy plus ewentualną cukinię i paprykę.
Całość dusimy ok. 15-20 minut, pod koniec doprawiamy (bazylia, oregano itp) i... podajemy :)

Wartość kaloryczna: ok. 160 kcal/ porcja



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie pulpeciki. :) Najlepsze do makaronu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie takie pulpeciki - i masz racje, sa wyjatkowo uniwersalne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham za uniwersalność

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)