wtorek, 7 sierpnia 2012

Chrupiące gofry

Gofry, które zasadniczo nie wiadomo, czy powinny się tak nazywać, ponieważ głównym ich składnikiem jest.. twaróg :) 

Składniki (na 2 porcje):
  • 100 g (pół kostki) twarogu (np. chudego)
  • 1 surowe jajo
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • opcjonalnie: 2 łyżki dowolnych otrębów 
  • 1 łyżka fruktozy (lub dowolnie cukru czy miodu)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżki letniej wody (w razie zbyt suchej masy)


Twaróg dokładnie rozgniatamy, dodajemy mąki i opcjonalne otręby, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. W razie czego dodajemy wody.
Pół masy starcza na jedną porcję gofra, także wykładamy ją na płytkę mocno nagrzanej gofrownicy (w razie potrzeby można natłuścić).
Pieczemy podwójną ilość czasu do momentu uzyskania chrupkości.

Wartość kaloryczna: ok. 160 kcal/ porcja


12 komentarzy:

  1. Z twarogu da się zrobić gofry? Nie pomyślałabym :) Muszę kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. po tym jak dzisiaj powiedziałam mamie, że robię karobowe gofry, a ona usłyszała 'twarogowe', stwierdziłam, że przecież nie można zrobić twarogowych gofrów, a tu jak widać się myliłam:D chętnie wypróbuję, chociaż obawiam się, że w mojej gofrownicy będą przywierały:<

    OdpowiedzUsuń
  3. oo, ciekawy pomysł ;) chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. już wiem co będzie jutro na śniadanie! ps. co to jest "podwójna ilość czasu"?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, ile wynosi standardowy czas pieczenia gofrownicy, ale w mojej musi się piec do drugiego zgaśnięcia diody :)

      Usuń
  5. mmmmm gdybym tylko miała gofrownicę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak będę miała twaróg to z chęcią zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam że jak dotąd nie spotkałam się z tego typu goframi, zapowiadają się znakomicie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie jadłam gofrów . A te wyglądają znakomicie <3 !!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wpadłabym nigdy na taki główny składnik gofrów :P w weekend wypróbuję i dodaję do obserwowanych na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. super, jak zdobędę gofrownicę zrobię ;) musi być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny przepis jaki wypróbuje dla dzieciaków na na dziś. Zawsze do goferków stosuję też dużo dodatków aby urozmaicać ich smak. Szczególnie polecam wszystkim owoce bo fajnie się komponują i nadają im lekkości. Też czasami robię prosty przepis na szybko http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ jaki zawsze wyjdzie. Ale trzeba pamiętać o tym aby je czymś polać czy dołożyć parę owoców. Dziękuję jeszcze raz za wpis, dzisiaj postaram się go spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)