Gofry, które zasadniczo nie wiadomo, czy powinny się tak nazywać, ponieważ głównym ich składnikiem jest.. twaróg :)
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g (pół kostki) twarogu (np. chudego)
- 1 surowe jajo
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- opcjonalnie: 2 łyżki dowolnych otrębów
- 1 łyżka fruktozy (lub dowolnie cukru czy miodu)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1-2 łyżki letniej wody (w razie zbyt suchej masy)
Twaróg dokładnie rozgniatamy, dodajemy mąki i opcjonalne otręby, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. W razie czego dodajemy wody.
Pół masy starcza na jedną porcję gofra, także wykładamy ją na płytkę mocno nagrzanej gofrownicy (w razie potrzeby można natłuścić).
Pieczemy podwójną ilość czasu do momentu uzyskania chrupkości.
Wartość kaloryczna: ok. 160 kcal/ porcja
Z twarogu da się zrobić gofry? Nie pomyślałabym :) Muszę kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńpo tym jak dzisiaj powiedziałam mamie, że robię karobowe gofry, a ona usłyszała 'twarogowe', stwierdziłam, że przecież nie można zrobić twarogowych gofrów, a tu jak widać się myliłam:D chętnie wypróbuję, chociaż obawiam się, że w mojej gofrownicy będą przywierały:<
OdpowiedzUsuńoo, ciekawy pomysł ;) chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńjuż wiem co będzie jutro na śniadanie! ps. co to jest "podwójna ilość czasu"?;)
OdpowiedzUsuńNie wiem, ile wynosi standardowy czas pieczenia gofrownicy, ale w mojej musi się piec do drugiego zgaśnięcia diody :)
Usuńmmmmm gdybym tylko miała gofrownicę :)
OdpowiedzUsuńJak będę miała twaróg to z chęcią zrobię;)
OdpowiedzUsuńPrzyznam że jak dotąd nie spotkałam się z tego typu goframi, zapowiadają się znakomicie;)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam gofrów . A te wyglądają znakomicie <3 !!
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym nigdy na taki główny składnik gofrów :P w weekend wypróbuję i dodaję do obserwowanych na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńsuper, jak zdobędę gofrownicę zrobię ;) musi być przepyszne
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis jaki wypróbuje dla dzieciaków na na dziś. Zawsze do goferków stosuję też dużo dodatków aby urozmaicać ich smak. Szczególnie polecam wszystkim owoce bo fajnie się komponują i nadają im lekkości. Też czasami robię prosty przepis na szybko http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ jaki zawsze wyjdzie. Ale trzeba pamiętać o tym aby je czymś polać czy dołożyć parę owoców. Dziękuję jeszcze raz za wpis, dzisiaj postaram się go spróbować.
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńCiekawy i interesujący wpis :)
OdpowiedzUsuńtakie blogi to ja lubie! fajnie poczytać ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńinteresujący wpis i godny obejrzenia blog!
OdpowiedzUsuń