czwartek, 5 kwietnia 2012

Zupa-krem z kalafiora

Zupa, a w zasadzie krem, której prościej się chyba zrobić nie da, jeżeli tylko mamy odpowiedni sprzęt (blender).
Składniki (na ok. 4 porcje)

  • Kalafior
  • ok. 400 g (duże opakowanie) jogurtu naturalnego
  • Bulion (ok. 3 szklanki= ok. 0.8 l)
  • Sól, pieprz i gałka muszkatołowa


W przygotowanym wcześniej bulionie gotujemy pokrojony na drobne różyczki kalafior. Wyłączamy gaz, gdy zrobi się już dość miękki (po ok. 15 min). Czekamy do lekkiego wystudzenia.
Dodajemy jogurt naturalny i przyprawiamy do smaku. Miksujemy blenderem na gładką masę. Ponownie podgrzewamy.
Można podawać z grzankami, pietruszką lub czysty :)

Wartość energetyczna: ok. 110 kcal/ porcja

7 komentarzy:

  1. wygląda tak lekko. jejku, zupełnie biała jak mleko ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio próbowałam zrobić krem z kalafiora ale coś mi nie wyszło, wypróbuję następnym razem wg Twojego przepisu, ładnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię, lubię kalafiorek :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest jeden z moich ulubionych obiadów w 5 minut :) z kalafiora najlepszy, ewentualnie z jakichś mieszanek - gdy mowa o mrożonych warzywach

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta zupa jest obłędnie przepyszna !:) i tak prosta w przygotowaniu. Polecam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam jako dodatek 'czipsy' lub paseczki z cieniutkich plasterkow boczku i swiezo upieczone 'loczki' z ciasta francuskiego. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam ... Nawet moje dziecko , które jest niejadkiem ją zjadło polecam

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)