środa, 11 kwietnia 2012

Mus jabłkowy

Często dostaję pytania o bardzo prostą rzecz, mianowicie o to, jak prażyć jabłka na mus jabłkowy. Do tego wszystkiego potrzeba naprawdę niewiele więcej jak po prostu jabłko i garnuszek :) Na wszelki wypadek poniżej zamieszczam instrukcję :) Taki mus jest bardzo fajny na deser lub drugie śniadanie w ramach ciepłej lub też zimnej przekąski. Można go podać do lodów, ciast i innych deserów jako ich wzbogacenie nie tylko w smak, ale też wartości odżywcze (choć nic nie zastąpić świeżego, soczystego jabłuszka):
Składniki (na 2 porcje)

  • Dwa jabłka dowolnej wielkości
  • Odrobina soku z cytryny
  • Odrobina wody
  • Opcjonalnie: cynamon, jogurt, 'słodzidło' do smaku
Jabłka obieramy i wykrawamy z nich gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. 
Na dno garnuszka/rondelka wylewamy odrobinę wody i dodajemy pokrojone jabłuszka. 
Prażymy je na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut ciągle mieszając do uzyskania konsystencji musu. Pod koniec prażenia można dodać odrobinę jogurtu, cynamonu lub inne dodatki do smaku. 

Wartość kaloryczna: ok. 80 kcal/ porcja.


14 komentarzy:

  1. Uwielbiam mus jablkowy. Kopiasta lyzka do owsianki - i pyszne sniadanie gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam sentyment do musu jabkowego....moja babcia przygotowywala dziesiatki sloikow takiego musu na zime....i miala takie miseczki jak ta na zdjeciu!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodatek jogurtu mnie zaintrygował, nigdy tego nie próbowałam, a mus jabłkowy uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. och, nie zapomnę musu Prababci. dodawała rodzynki. i cynamonu całe mnóstwo.
    zażerałam się nim.. do oporu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet najprostsze przepisy czasem sprawiają problem, więc fajnie, że to opisałaś. Smak dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Blee fu okropne
    heheheehehehehhe
    :D heh ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting
    article like yours. It's pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.
    Also visit my page ; her Comment Is here

    OdpowiedzUsuń
  8. Mus to zwycięstwo prostoty nad zawiłościami wydumanych przepisów. Polecam z odrobiną miodu i oczywiście cynamonem.

    OdpowiedzUsuń
  9. I absolutely love your site.. Great colors & theme.
    Did you develop this website yourself? Please reply back as I'm trying to create my own personal blog and would love to find out where you got this from or what the theme is called. Thanks!

    Feel free to visit my site - http://www.propertywide.co.uk/rent/search/old-ford-tower-hamlets/furnishings-furnished

    OdpowiedzUsuń
  10. farmacia on line has been online by looking in an on the internet.
    Needless to say, as long as you can see how the phone performs over a
    lengthier stretch of time, the calendar includes more agenda items, and just kind of
    looks silly.

    Also visit my page: hop over to here

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)