Składniki (na ok. 4 porcje)
- Kalafior
- ok. 400 g (duże opakowanie) jogurtu naturalnego
- Bulion (ok. 3 szklanki= ok. 0.8 l)
- Sól, pieprz i gałka muszkatołowa
W przygotowanym wcześniej bulionie gotujemy pokrojony na drobne różyczki kalafior. Wyłączamy gaz, gdy zrobi się już dość miękki (po ok. 15 min). Czekamy do lekkiego wystudzenia.
Dodajemy jogurt naturalny i przyprawiamy do smaku. Miksujemy blenderem na gładką masę. Ponownie podgrzewamy.
Można podawać z grzankami, pietruszką lub czysty :)
Wartość energetyczna: ok. 110 kcal/ porcja
wygląda tak lekko. jejku, zupełnie biała jak mleko ;]
OdpowiedzUsuńOstatnio próbowałam zrobić krem z kalafiora ale coś mi nie wyszło, wypróbuję następnym razem wg Twojego przepisu, ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńLubię, lubię kalafiorek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
To jest jeden z moich ulubionych obiadów w 5 minut :) z kalafiora najlepszy, ewentualnie z jakichś mieszanek - gdy mowa o mrożonych warzywach
OdpowiedzUsuńTa zupa jest obłędnie przepyszna !:) i tak prosta w przygotowaniu. Polecam !
OdpowiedzUsuńPolecam jako dodatek 'czipsy' lub paseczki z cieniutkich plasterkow boczku i swiezo upieczone 'loczki' z ciasta francuskiego. Pycha!!!
OdpowiedzUsuńMniam ... Nawet moje dziecko , które jest niejadkiem ją zjadło polecam
OdpowiedzUsuń