Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ok. 90g)
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki mleka (u mnie 0.5%)
- cynamon
- 1 łyżka miodu (lub do smaku)
- 100 g jogurtu naturalnego (ok. 4 łyżek)
- Mus z jednego jabłka
- Garść posiekanych orzechów (u mnie włoskie)
Kaszę płuczemy i gotujemy ok. 20 min na małym ogniu w wodzie i mleku. Pod koniec często mieszamy, dosładzamy i opcjonalnie dodajemy cynamonu.
Ciepłą kaszę przekładamy do miseczek, dodajemy mus z jabłka, polewamy jogurtem i obsypujemy orzechami.
Można jeść na ciepło, co najbardziej polecam, ale na zimno również smakuje :)
Wartość kaloryczna: ok. 340 kcal/ porcja
Muszę wypróbować bo akurat mam kaszę jaglaną w spiżarce
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam jaglanej na słodko a Twoja tak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOsobiście uwielbiam takie śniadania. Zdrowe, pyszne i starczają na bardzo długo. Z orzechami musi się komponować bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jaglaną :)
OdpowiedzUsuńJutro zamierzam wypróbować Twój przepis, mam nadzieję, że się uda! :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!!!! Właśnie skończyłam jeść! I wreszcie udało mi się odpowiednio ugotować jaglankę...zawsze wychodziła mi gorzkawa...dziękuję!
OdpowiedzUsuńFantastyczna ta jaglanka! Mogłabym jeść codziennie takie zdrowe śniadania :) zainspirowałaś mnie i chyba zrobię sobie mus jabłkowy na kilka następnych dni! Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuń