Składniki suche:
- 1/2 szklanki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej)
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 małej szklanki fruktozy (lub innego 'słodzidła')
- 2 łyżki ciemnego kakao
- Składniki mokre:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 banan
- opcjonalnie: cynamon, orzechy, rodzynki itp.
W jednej misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki (dodajemy opcjonalny cynamon).
W drugiej misce dokładnie mieszamy jogurt z jajkiem.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Suche składniki łączymy z mokrymi i niedbale mieszamy do połączenia się składników zostawiając grudki.
Masą napełniamy papilotki.
Banana rozgniatamy widelcem (na konsystencję puree) i nakładamy po ok. łyżce nadzienia na sam środek wypełnionych papilotek (tak, aby rozgnieciony banan zatopił się w masie). Na sam wierzch można położyć banana pokrojonego w plasterki i przyprószyć cynamonem dla dekoracji.
Wstawiamy na ok. 25 minut do piekarnika, ale często obserwujemy, czy czas pieczenia jest wystarczający.
Po wyłączeniu piekarnika odczekujemy ok. 5 min i wówczas wyciągamy babeczki i studzimy.
Smacznego! :)
Wartość kaloryczna: ok. 150 kcal/ sztuka
Pyszna i lekka propozycja!
OdpowiedzUsuńBanany i czekolada w zdrowym wypieku? Nie moglabym sie oprzec takim muffinom :)
OdpowiedzUsuńmniam i o wiele zdrowsze od tradycyjnych :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam razowe muffiny, takie ciężkie i sycące, czekoladowe najlepsze. Z bananami jeszcze nie robiłam, więc wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńświetny ten banan na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńwypróbowałam- są przepyszne!
OdpowiedzUsuńmoja rodzinka bardzo je zachwalała :))
Czy mogę użyć mleka zamiast jogurtu ?
OdpowiedzUsuńNiestety konsystencje może wyjść wówczas zbyt rzadka
UsuńMuffinki pyszne, ale co do kaloryczności jednej babeczki, wydaje mi się, że jest o wiele niższa niż 150. To oczywiście duży plus :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam - wyszły bardzo dobre. Na pewno do powtórki :). Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń