czwartek, 19 kwietnia 2012

Bananowe. Czekoladowe. Muffiny razowe

Pora na coś mega pysznego, a jednocześnie odpowiednio zdrowego :) Na śniadanie, drugie śniadanie, ale najbardziej... na deser do kawy!



Składniki (na ok. 8 sztuk);


Składniki suche:

  • 1/2 szklanki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 małej szklanki fruktozy (lub innego 'słodzidła')
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • Składniki mokre:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko

  • 1 banan
  • opcjonalnie: cynamon, orzechy, rodzynki itp.

W jednej misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki (dodajemy opcjonalny cynamon).
W drugiej misce dokładnie mieszamy jogurt z jajkiem. 
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Suche składniki łączymy z mokrymi i niedbale mieszamy do połączenia się składników zostawiając grudki. 
Masą napełniamy papilotki.
Banana rozgniatamy widelcem (na konsystencję puree) i nakładamy po ok. łyżce nadzienia na sam środek wypełnionych papilotek (tak, aby rozgnieciony banan zatopił się w masie). Na sam wierzch można położyć banana pokrojonego w plasterki i przyprószyć cynamonem dla dekoracji.
Wstawiamy na ok. 25 minut do piekarnika, ale często obserwujemy, czy czas pieczenia jest wystarczający.
Po wyłączeniu piekarnika odczekujemy ok. 5 min i wówczas wyciągamy babeczki i studzimy. 

Smacznego! :)

Wartość kaloryczna: ok. 150 kcal/ sztuka

10 komentarzy:

  1. Banany i czekolada w zdrowym wypieku? Nie moglabym sie oprzec takim muffinom :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam i o wiele zdrowsze od tradycyjnych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam razowe muffiny, takie ciężkie i sycące, czekoladowe najlepsze. Z bananami jeszcze nie robiłam, więc wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny ten banan na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wypróbowałam- są przepyszne!
    moja rodzinka bardzo je zachwalała :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mogę użyć mleka zamiast jogurtu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety konsystencje może wyjść wówczas zbyt rzadka

      Usuń
  7. Muffinki pyszne, ale co do kaloryczności jednej babeczki, wydaje mi się, że jest o wiele niższa niż 150. To oczywiście duży plus :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam - wyszły bardzo dobre. Na pewno do powtórki :). Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)