Składniki (ilość wedle upodobań):
- Pierś z kurczaka
- Przyprawa do gyrosa
- Ogórki konserwowe
- Cebula
- Kapusta pekińska
- Sos tzatziki (np. z tego PRZEPISU)
- Czerwona fasola (u mnie z puszki)
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na teflonowej patelni. Odstawiamy.
Przygotowujemy warzywa: ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy wedle upodobań.
Do miski od dna umieszczamy: przygotowaną pierś z kurczaka, cebulę, ogórki, kapustę, sos, a na koniec fasolę.
Całość chłodzimy w lodówce. Smacznego!
bardzo lubię gyrosa. świetnie się nadaje na porządną kolację. a nawet jako danie obiadowe! moja ciotka serwuje go często, z różnymi dodatkami. raz jadłam gyrosa podanego z plackami.
OdpowiedzUsuńWszystkie sałatki z czerwoną fasolą uwielbiam, więc i tą z chęcią zrobię :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię sałatki gyros, bez zmrużenia okiem potrafię sobie ją nakładać i nakłaadać na talerz kolejnymi porcyjkami. ^^''
OdpowiedzUsuńprzy tej, w wersji light wyrzuty sumienia z pewnością byłyby mniejsze! ;)
Uwielbiam tę sałatke, a ta werja wygląda równie smakowicie co oryginał a jest o wiele zdrowsza:)
OdpowiedzUsuńSałatka zapowiada się wspaniale!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się i pozdrawiam:)
Moja mama ją robiła dosyć dawno i mi smakowała, jeszcze jak jadłam mięso...;)
OdpowiedzUsuńZapowiada się smakowicie, na pewno wykorzystam, może z lekką modyfikacją, gdyż nie przepadam za fasolą... :) Ale na pewno będę zaglądała regularnie - cieszę się, że udało mi się znaleźć bloga z lekkimi inspiracjami :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńMożna wiedzieć, ile kalorii ma jedna porcja? ; )
OdpowiedzUsuńRzeczywiście bardzo lekka wersja :) Polecam też sałatkę gyros na SalatkaGyros.pl
OdpowiedzUsuń