sobota, 3 grudnia 2011

Tzatziki

Tzatziki- sos, który ostatnimi czasy zyskał na popularności. Ostry, czosnkowy posmak wraz z aromatem świeżego ogórka w tle doskonale dogaduje się ze smakiem grillowanych mięs, warzyw, wędlin i innych. W sklepie można znaleźć szereg gotowych takich sosów w słoikach lub kubeczkach, a dla tych bardziej wytrwałych- gotowe przyprawy w proszku, do których wystarczy tylko dodać serek.
Przedstawię Wam moją wersję na doprawienie tzatzików prawie od podstaw :)


Składniki (na średnią miseczkę):
  • ok. 250g ogórka (tj. 1/2 dużego)
  • ok. 200 g serka homogenizowanego lub bardzo gęstego jogurtu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta koperku 
  • odrobina pieprzu

1. Na dużych oczkach tarki ścieramy ogórka i odsączamy.
2. Dodajemy do niego serek lub jogurt
3. Przez praskę przeciskamy czosnek, doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy


Do ciepłych dań najlepiej podawać lekko schłodzone. Taka ilość starcza na kilka solidnych porcji, ja swoją przechowuję w lodówce- może tam stać od 3 do 5 dni :)



3 komentarze:

  1. Tzaziki najbardziej lubię do grillowanego kurczaka. Świetny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ogórka można wcześniej nasolić i trochę odczekać. puści więcej wody. wtedy można dać normalny jogurt naturalny. ja dodaję jeszcze szczyptę bazylii

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ten sos. Z kurczakiem i sałatą jest genialny. ;)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)