Składniki (duże 12 sztuk):
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki fruktozy (lub szklanka zwykłego cukru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika, korzennej lub cynamonu
- 2 jajka
- 2 szklanki (duży kubek=ok. 400g) jogurtu naturalnego
- 3-4 słodkie mandarynki
W osobnych miskach mieszamy suche i mokre składniki, po czym suche dodajemy do mokrych i mieszamy niedokładnie tylko do połączenia się składników.
Masę przelewamy do papilotek i nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Mandarynkę obieramy i kroimy na mniejsze cząstki (lub według uznania) i wkładamy do masy w papilotach.
Wstawiamy na 15, max 20 minut do piekarnika, po tym czasie wyciągamy, studzimy i.... zjadamy ;)
Dałbym się za nią pociąć :V
OdpowiedzUsuńBeztłuszczowe, a wspaniałe i z pewnością przepyszne :D
OdpowiedzUsuńOjejku, to mi się podoba. Lekkie muffinki o świątecznych aromatach. (:
OdpowiedzUsuńale śliczne i kuszące :)
OdpowiedzUsuńile ma kcal jedna taka muffinka?
OdpowiedzUsuńJeżeli dodamy jogurt 0 % tłuszczu i 100g fruktozy, to jedna powinna mieć między 95 a 100 kcal :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie takie lubię -aromatyczne, pełnoziarniste i na dodatek cieszące oko -bo wyszły Ci śliczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię przeglądać tego bloga , ale zawiodłam się na przepisie. Trzymałam się ściśle przepisu, dodałam jedynie kilka krOpli aromatu pomarańczowego. Zapach był nieziemski, ale same mufiny gumowate, nie dało ich się oderwać od papilotek. w SMAKU MAŁO SŁODKIE, DLA MNIE TO ZALETA, ALE DZIECI NIE CHCIAŁY ICH W OGÓLE JEŚĆ( ROBIŁAM NA FRUKTOZIE), BARDZIE PRZYPOMINAŁY PACKI Z JABŁAMI NIZPIECZONE CIASTO.
OdpowiedzUsuńA składniki suche były dodane do mokrych czy odwrotnie? Bo to może mieć wpływ, natomiast w przeciwnym wypadku nie wiem, co mogło być przyczyną..
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mandarynek można użyć np. śliwek lub jabłek ? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń