poniedziałek, 5 grudnia 2011

Muffiny o smaku świąt

Nazwałam je tak ze względu na osobiste skojarzenie ze świętami i jestem pewna, że większości z Was również smak mandarynek i aromat pierników tak się kojarzy, bo takie są właśnie te babeczki :) Beztłuszczowe, naturalnie :)


Składniki (duże 12 sztuk):

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki fruktozy (lub szklanka zwykłego cukru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika, korzennej lub cynamonu
  • 2 jajka
  • 2 szklanki (duży kubek=ok. 400g) jogurtu naturalnego
  • 3-4 słodkie mandarynki
W osobnych miskach mieszamy suche i mokre składniki, po czym suche dodajemy do mokrych i mieszamy niedokładnie tylko do połączenia się składników. 
Masę przelewamy do papilotek i nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Mandarynkę obieramy i kroimy na mniejsze cząstki (lub według uznania) i wkładamy do masy w papilotach. 
Wstawiamy na 15, max 20 minut do piekarnika, po tym czasie wyciągamy, studzimy i.... zjadamy ;)


10 komentarzy:

  1. Dałbym się za nią pociąć :V

    OdpowiedzUsuń
  2. Beztłuszczowe, a wspaniałe i z pewnością przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku, to mi się podoba. Lekkie muffinki o świątecznych aromatach. (:

    OdpowiedzUsuń
  4. ile ma kcal jedna taka muffinka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżeli dodamy jogurt 0 % tłuszczu i 100g fruktozy, to jedna powinna mieć między 95 a 100 kcal :)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie takie lubię -aromatyczne, pełnoziarniste i na dodatek cieszące oko -bo wyszły Ci śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię przeglądać tego bloga , ale zawiodłam się na przepisie. Trzymałam się ściśle przepisu, dodałam jedynie kilka krOpli aromatu pomarańczowego. Zapach był nieziemski, ale same mufiny gumowate, nie dało ich się oderwać od papilotek. w SMAKU MAŁO SŁODKIE, DLA MNIE TO ZALETA, ALE DZIECI NIE CHCIAŁY ICH W OGÓLE JEŚĆ( ROBIŁAM NA FRUKTOZIE), BARDZIE PRZYPOMINAŁY PACKI Z JABŁAMI NIZPIECZONE CIASTO.

    OdpowiedzUsuń
  8. A składniki suche były dodane do mokrych czy odwrotnie? Bo to może mieć wpływ, natomiast w przeciwnym wypadku nie wiem, co mogło być przyczyną..

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy zamiast mandarynek można użyć np. śliwek lub jabłek ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)