piątek, 2 marca 2012

A'la risotto szpinakowe z kurczakiem

Niestety, ale tak lubię szpinak, że aż muszę się tym z Wami podzielić po raz kolejny! Tym w razem w wersji bardzo pełnej, bo z ryżem naturalnym i mięsem:
Składniki (na 2 porcje)

  • 300 g szpinaku (u mnie mrożony)
  • 150 g piersi z kurczaka
  • 100g (woreczek) ryżu brązowego
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki serka wiejskiego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego


Ryż gotujemy ok. 30 min.
W tym czasie kroimy mięsko w kostkę, nacieramy pieprzem i solą, podsmażamy  na teflonowej patelni i odkładamy na bok.
Na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do niego szpinak i podgrzewamy aż się rozmrozi. Po ok. 10 min dodajemy jogurt i serek wiejski (co nada serowy posmak i będzie się odrobinę ciągnąć). Mieszamy na małym ogniu.
Gry ryż się ugotuje dodajemy go do masy szpinakowej, dodajemy również mięso i dusimy przez ok. 5-10 minut i podajemy.

Średnia wartość kaloryczna: ok. 330 kcal/ porcja

12 komentarzy:

  1. Lubię takie proste rozwiązania. Przygotowywałam coś podobnego - jeśli chodzi o kolejne kroki w przepisie - tyle, że z groszkiem i suszonymi figami :) pyszne, jeśli ktoś chciałby spróbować zapraszam: http://coutellerie.blogspot.com/2012/02/dzis-myslac-nad-obiadem-cakowicie.html . Ze szpinakiem też na pewno wypróbuję, on nie jest szczególnie fotogeniczny, ale tu wygląda wyjątkowo, jak na siebie, smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Całkiem przyjemny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szpinak ! To wygląda tak apetycznie, że skusze się dzisiaj, miałam przyrządzać na obiad szpinak tak czy siak ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. robilam tez risotto szpinakowe ale w werski wegetarianskiej z feta zamiast kurczaka, pychotka, wiec to tez musze wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  5. Matko sprawdzam 5 z kolei przepis na Twoim blogu i 5 zapisuję
    Jestem zachwycona
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Risotto zrobione :) Bardzo prosty i tani przepis, wszystkie składniki bez problemu można dostać w przyzwoitej cenie, łatwe w przygotowaniu danie. Co do smaku, hmmm dobre ale na następny raz (a na pewno następny będzie) dam mniej szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mega przepis,polecam wszytskim.Szybko ,łatwo i smacznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie robię , nie mam tylko serka wiejskiego ( bo to tak spontanicznie z tego co mam w lodówce )ale mam nadzieję , że i tak będzie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Smażysz to wszystko bez tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
  10. To był naprawdę przyjemny tekst do czytania! Dziękuję autorowi za tę wspaniałą lekcję. Pozdrawiam serdecznie!

    Dowiedz się więcej o nas,
    Zobacz nasze nowości,
    Dowiedz się, jak to działa,
    Kliknij tutaj, aby skontaktować się z nami

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)