niedziela, 4 marca 2012

Mleczne lekkie kuleczki

Zdaję sobie sprawę z tego, że mleko w proszku niekoniecznie jest czymś wskazanym w przypadku zdrowego odżywiania, ale.... wyznaję zasadę, że od czasu do czasu można (pod warunkiem, że to od czasu do czasu to nie 3, 5 czy 7 razy w tygodniu ;)). Taka forma pralinek na pewno będzie lepsza niż te kupione w sklepie w bombonierkach. A do ich powstania doszło przez zupełny przypadek.
Składniki (na ok. 10-12 sztuk):

  • ok. 2 szklanki (100g) granulowanego mleka proszku (o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 1-2 łyżki mleka w płynie
  • Opcjonalnie:
  • cynamon,
  • kakao naturalne,
  • wiórki kokosowe,
  • cukier/fruktoza itp.


Do miseczki wsypujemy mleko granulowane. W tym momencie można posłodzić (ale to nie jest konieczne, bo samo mleczny smak jest wystarczający bez dodatkowego słodzenia).
Dodajemy płynne mleko w takiej ilości, aby masa nie stała się wodnista, a żeby dało się z niej formułować w miarę zbite kulki (dlatego najlepiej robić to stopniowo). Mieszamy.
Na talerzyku lub folii aluminiowej wysypujemy łyżeczkę wybranego dodatku. U mnie było to kakao wymieszane z pół na pół z cynamonem (jeżeli używacie samego kakao naturalnego to  można je wymieszać z czymś słodki- samo w sobie jest dość gorzkie).
Z masy mlecznej formułujemy małe kuleczki przy pomocy zwilżonej łyżeczki (mniejsze od orzecha włoskiego) i obtaczamy w wybranej przez nas posypce.

Nie wychodzi tego dużo, ale jeżeli nie zje się tego na jednym posiedzeniu to lepiej trzymać je w lodówce :)
Średnia wartość kaloryczna: 35-40 kcal/szt (wersja z kakao)

4 komentarze:

  1. myślę w czym można by to jeszcze innym obtoczyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie powiem bardzo ciekawy i nisko kaloryczny sposób na obejście Ptasiego Mleczka:)

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. a można zamiast granulowanego mleka użyć syppkiego? :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)