środa, 7 marca 2012

Kotleciki mielone z indyka z pieczarkami

Przeglądając wcześniej wrzucone wpisy na blogu doszłam do wniosku, że bardzo mało tutaj przepisów z użyciem jakiekolwiek mięsa. Czas to zmienić, dlatego dzisiaj serwuję Wam kotlety mielone o lekkim, czosnkowym smaku z pieczarkami:
Składniki (na ok. 12 sztuk):
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 200 g pieczarek
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka, lubczyk itp...


Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na patelni (najlepiej teflonowej bez tłuszczu). Odkładamy.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko,  cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek i przygotowane wcześniej pieczarki.  Dokładnie mieszamy i ugniatamy.
Formułujemy z nich średniej wielkości kotleciki i smażymy na teflonowej patelni z obu stron aż stracą surowość (ok. 15 min).

Smacznego :)


Średnia wartość kaloryczna: ok. 75 kcal/szt 

1 komentarz:

  1. Hej, właśnie jade po składniki :) dam znać jak wyszły!

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)