Składniki (na 2 porcje)
- 300 g szpinaku (u mnie mrożony)
- 150 g piersi z kurczaka
- 100g (woreczek) ryżu brązowego
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki serka wiejskiego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Ryż gotujemy ok. 30 min.
W tym czasie kroimy mięsko w kostkę, nacieramy pieprzem i solą, podsmażamy na teflonowej patelni i odkładamy na bok.
Na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do niego szpinak i podgrzewamy aż się rozmrozi. Po ok. 10 min dodajemy jogurt i serek wiejski (co nada serowy posmak i będzie się odrobinę ciągnąć). Mieszamy na małym ogniu.
Gry ryż się ugotuje dodajemy go do masy szpinakowej, dodajemy również mięso i dusimy przez ok. 5-10 minut i podajemy.
Średnia wartość kaloryczna: ok. 330 kcal/ porcja
Lubię takie proste rozwiązania. Przygotowywałam coś podobnego - jeśli chodzi o kolejne kroki w przepisie - tyle, że z groszkiem i suszonymi figami :) pyszne, jeśli ktoś chciałby spróbować zapraszam: http://coutellerie.blogspot.com/2012/02/dzis-myslac-nad-obiadem-cakowicie.html . Ze szpinakiem też na pewno wypróbuję, on nie jest szczególnie fotogeniczny, ale tu wygląda wyjątkowo, jak na siebie, smacznie!
OdpowiedzUsuńCałkiem przyjemny przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak ! To wygląda tak apetycznie, że skusze się dzisiaj, miałam przyrządzać na obiad szpinak tak czy siak ;)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
OdpowiedzUsuńrobilam tez risotto szpinakowe ale w werski wegetarianskiej z feta zamiast kurczaka, pychotka, wiec to tez musze wyprobowac!
OdpowiedzUsuńMatko sprawdzam 5 z kolei przepis na Twoim blogu i 5 zapisuję
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona
Pozdrawiam
Risotto zrobione :) Bardzo prosty i tani przepis, wszystkie składniki bez problemu można dostać w przyzwoitej cenie, łatwe w przygotowaniu danie. Co do smaku, hmmm dobre ale na następny raz (a na pewno następny będzie) dam mniej szpinaku :)
OdpowiedzUsuńmega przepis,polecam wszytskim.Szybko ,łatwo i smacznie!!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię , nie mam tylko serka wiejskiego ( bo to tak spontanicznie z tego co mam w lodówce )ale mam nadzieję , że i tak będzie pyszne.
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńSmażysz to wszystko bez tłuszczu?
OdpowiedzUsuńTo był naprawdę przyjemny tekst do czytania! Dziękuję autorowi za tę wspaniałą lekcję. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDowiedz się więcej o nas,
Zobacz nasze nowości,
Dowiedz się, jak to działa,
Kliknij tutaj, aby skontaktować się z nami