środa, 29 lutego 2012

Mini chlebki pełnoziarniste do dipów

Uzupełnieniem do ostatniego wpisu z dipem serowym są zapowiedziane już chlebki pełnoziarniste z chrupiącą skórką- idealna do maczania w sosach zamiast popularnych natchos. Swoje przekroiłam na jeszcze mniejsze kawałki, aby przypominały paluszki:

Składniki (na ok 22 szt):

  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 150g mąki żytniej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g otrębów ( u mnie pszenne)
  • 4 g drożdży instant
  • opcjonalnie: przyprawy ( u mnie zioła kuchni włoskiej)
  • mak do posypania


Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Wyrobioną kulkę ciasta przykrywamy i odkładamy w ciepłe, ciemne miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie kulam ciastem po blacie do uzyskania wałka w formie bagietki o długości 45 cm (zdjęcie poniżej). Kroję na szerokość ok 2 cm i rozdzielam. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, przykrywam na ok. 45 min.
Po tym czasie nastawiam piekarnik na 180 stopni.
Uzyskane chlebki zostawiam w tej formie lub rozpłaszczam. Wierzch smaruje delikatnie mlekiem, część obsypuję makiem.
Wkładam do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min. Wyciągam i daję się schłodzić, ewentualnie kroję na mniejsze kawałki.
 Średnia wartość kaloryczna: ok. 55 kcal/sztuka
 

5 komentarzy:

Co o tym sądzisz? ;)