- 250 ml wody
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 150g mąki żytniej
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g otrębów ( u mnie pszenne)
- 4 g drożdży instant
- opcjonalnie: przyprawy ( u mnie zioła kuchni włoskiej)
- mak do posypania
Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Wyrobioną kulkę ciasta przykrywamy i odkładamy w ciepłe, ciemne miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie kulam ciastem po blacie do uzyskania wałka w formie bagietki o długości 45 cm (zdjęcie poniżej). Kroję na szerokość ok 2 cm i rozdzielam. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, przykrywam na ok. 45 min.
Po tym czasie nastawiam piekarnik na 180 stopni.
Uzyskane chlebki zostawiam w tej formie lub rozpłaszczam. Wierzch smaruje delikatnie mlekiem, część obsypuję makiem.
Wkładam do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min. Wyciągam i daję się schłodzić, ewentualnie kroję na mniejsze kawałki.
Średnia wartość kaloryczna: ok. 55 kcal/sztuka
Pyszna i zdrowa alternatywa :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne są!
OdpowiedzUsuńŚwietne! Już wyobrażam sobie ich smak z dipem czosnkowym:)
OdpowiedzUsuńDaj pochrupać. :D
OdpowiedzUsuńrewelacja! zapisuję i nie mogę doczekać się kiedy wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń