Składniki (na 2 duże porcje):
- 370g (duże opakowanie) beztłuszczowego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka fruktozy (lub do smaku)
- 1 łyżka żelatyny
- 100 ml (pół szklanki wrzątku)
- opcjonalnie: dowolny aromat (najlepiej naturalny)
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do przestygnięcia.
Jogurt mieszamy z fruktozą/ inną substancją słodzącą, przelewamy do naczynia, dolewamy przestygniętą żelatynę i ewentualny aromat. Mieszamy.
Wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Średnia wartość kaloryczna: 105 kcal/ porcja
Polewa:
Można użyć zmiksowanych owoców, syropu owocowego lub czekoladowego.
Ja wykonałam polewę z łyżeczki kakao, 2 łyżek ciepłego mleka i 2, 3 posiekanych migdałów ;)
Pyszności, a takie proste w przygotowaniu. ;)
OdpowiedzUsuńojej, jak łatwo i prosto.
OdpowiedzUsuńa jednocześnie bardzo wykwintnie. sos
czekoladowy dodał mu klasy.
pysznie słodka ta Twoja prostota!
OdpowiedzUsuńjakie proste i jakie lekkie:)
OdpowiedzUsuńŁaaaa, młoda widzę Cię wykonującą to danie w tygodniu ;)
OdpowiedzUsuńa jogurt musi być gęsty ?
OdpowiedzUsuńByłoby dobrze
Usuń