Składniki (na 1 duży omlet):
- 3 białka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 średnia cebula
- Inne dodatki (np. papryka, kukurydza, groszek itp..)
- Przyprawy (pieprz, papryka, czosnek itp..)
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Odkładamy do przestudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do piany dodajemy przyprawy, cebulę, odsączonego tuńczyka i ewentualne dodatki i delikatnie mieszamy.
Nakładamy na nagrzaną teflonową patelnię i wyrównujemy wierzch, trzymamy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 min (do zarumienienia) co jakiś czas podważając i przewrócić na drugą stronę aż również się zarumieni.
Przybliżona wartość kaloryczna (w mojej wersji): ok. 200 kcal
bardzo smakowity! ach, ale bym z chęcią go skonsumowała! cudownie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tuńczyka, więc w takiej wersji również z pewnością by mi zasmakował :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam omlety. Z tuńczykiem to jeden z moich ulubionych. Pychotka :).
OdpowiedzUsuńuwielbiam <3
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł. Wygląda świetnie, a do tego nie marnujemy białek :)
OdpowiedzUsuńKochana ile ta puszka Twoja tuńczyka miała gram i kcal? : )
OdpowiedzUsuńNajczęściej kupuję takie, które po odsączeniu mają 120 g (zazwyczaj taka informacja znajduje się na opakowaniu)
Usuńile taki omlet ma kcal?:)
OdpowiedzUsuńOk. 200 bez dodatków
UsuńFascynujący oraz interesujący artykuł:)
OdpowiedzUsuńelka randki,
seksowne dziewczyny,xhamsterlive.pl