Składniki (na 35-40 sztuk)
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków żytnich
- 1 szklanka otrębów pszennych
- Mus z jednego jabłka
- Jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka dowolnego dżemu
- +dodatki, u mnie:
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki miodu
- 50 g posiekanych migdałów
- 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki poza dodatkami dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min (do spęcznienia masy). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Dorzucamy dodatki, mieszamy i formułujemy ciasteczka na papierze do pieczenia (trzeba je dobrze zewrzeć, aby się trzymały).
Wstawiamy na 35-45 minut do nagrzanego piekarnika.
Pysznie smakują podane do kawy lub ciepłego mleka :)
Średnia wartość kaloryczna (mojej wersji): ok. 60 kcal/szt
takie ciastka sa pyszne :)
OdpowiedzUsuńZdrowe i na pewno pyszne - czego chciec wiecej?
OdpowiedzUsuńWitam :) Czytałam artykuł z Tobą w Shape już dawno, a teraz przez przypadek odkryłam twojego bloga. Nawet nie wiesz jak się cieszę! Dajesz naprawdę wiele pomysłów na pyszne i niskokaloryczne dania. Zaczynam od pizzy wg ciebie, zobaczymy jak rodzinie zasmakuje (bo mnie na pewno!). Gratuluję sukcesu i dziękuję że podzieliłaś się przepisami.
OdpowiedzUsuńPS. Ciasteczka na pewno kiedyś też wypróbuję :)
Pozdrawiam :)
Czekoladowy smak i pełno zdrowych składników! Mniam :D
OdpowiedzUsuńświetny jest Twój blog! super przepisy!
OdpowiedzUsuńmniam, mniam... ;]
OdpowiedzUsuńhttp://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
Moja kuzynka robi podobne. Pyszne!
OdpowiedzUsuńowsiane są najulubieńsze. w każdej wersji.
OdpowiedzUsuńczy jeżeli nie użyję miodu, będę mogła spokojne uformować ciasteczka?
OdpowiedzUsuńczy ten mus z jabłek jest tutaj konieczny ? :)
OdpowiedzUsuńTak, ponieważ wiąże on wszystkie składniki i 'zmiękcza' ciastka, aby nie były zbyt twarde i gumiaste.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńI pomimo braku mąki są chrupiące ? a czy zamiast musu moze byc starte jabłko ?
OdpowiedzUsuńSą chrupiące, ponieważ jajko dobrze utwardza w tym wypadku. Lepiej to starte jabłko podgrzać na mus
Usuńpotwierdzam, są chrrrupiące! Dziękuje za przepis :)
Usuńbez proszku do pieczenie się upieką ?
OdpowiedzUsuńpyszności ;)
OdpowiedzUsuńświetny blog ;)