czwartek, 2 lutego 2012

Chrupiące owsiane ciasteczka bez tłuszczu

Ciasteczka owsiane są uznawane za bardzo zdrowe i ciekawe ze względu na wiele możliwości ich urozmaicenia. W podanej wersji spróbowałam je jeszcze bardziej "uzdrowić" eliminując zbędne tłuszcze i stawiając na chrupkość niż na miękkość :) Przedstawię swoją wersję, ale możecie dorzucić wszelakie dodatki (orzechy, rodzynki, żurawinę, czekoladę itp).


Składniki (na 35-40 sztuk)

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • Mus z jednego jabłka
  • Jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka dowolnego dżemu
  • +dodatki, u mnie:
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki miodu
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 2 łyżki kakao

Wszystkie składniki poza dodatkami dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min (do spęcznienia masy). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Dorzucamy dodatki, mieszamy i formułujemy ciasteczka na papierze do pieczenia (trzeba je dobrze zewrzeć, aby się trzymały).
Wstawiamy na 35-45 minut do nagrzanego piekarnika.
Pysznie smakują podane do kawy lub ciepłego mleka :)

Średnia wartość kaloryczna (mojej wersji): ok. 60 kcal/szt



17 komentarzy:

  1. Zdrowe i na pewno pyszne - czego chciec wiecej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) Czytałam artykuł z Tobą w Shape już dawno, a teraz przez przypadek odkryłam twojego bloga. Nawet nie wiesz jak się cieszę! Dajesz naprawdę wiele pomysłów na pyszne i niskokaloryczne dania. Zaczynam od pizzy wg ciebie, zobaczymy jak rodzinie zasmakuje (bo mnie na pewno!). Gratuluję sukcesu i dziękuję że podzieliłaś się przepisami.
    PS. Ciasteczka na pewno kiedyś też wypróbuję :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekoladowy smak i pełno zdrowych składników! Mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny jest Twój blog! super przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, mniam... ;]

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja kuzynka robi podobne. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. owsiane są najulubieńsze. w każdej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  8. czy jeżeli nie użyję miodu, będę mogła spokojne uformować ciasteczka?

    OdpowiedzUsuń
  9. czy ten mus z jabłek jest tutaj konieczny ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ponieważ wiąże on wszystkie składniki i 'zmiękcza' ciastka, aby nie były zbyt twarde i gumiaste.

      Usuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. I pomimo braku mąki są chrupiące ? a czy zamiast musu moze byc starte jabłko ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są chrupiące, ponieważ jajko dobrze utwardza w tym wypadku. Lepiej to starte jabłko podgrzać na mus

      Usuń
    2. potwierdzam, są chrrrupiące! Dziękuje za przepis :)

      Usuń
  12. bez proszku do pieczenie się upieką ?

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)