piątek, 10 lutego 2012

Naleśnik z brokułami

Bardzo dobry naleśnik na wytrawnie, nafaszerowany warzywami o delikatnym lecz wyrazistym smaku z proponowanym sosem jogurtowo-czosnkowym... Masz ochotę?
Składniki (na porcję):

  • Przepis na naleśnik TUTAJ
  • 150 ugotowanych różyczek brokuła
  • Garść pokrojonych warzyw (kawałki pomidora, papryki, ogórka, cebuli)
  • Kawałek sera feta
  • Sos czosnkowy:
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu
  • pieprz
Przygotowujemy placek i odstawiamy w ciepłe miejsce
Pokrojone warzywa w razie potrzeby podsmażamy na patelni. Fetę kroimy w kostkę lub dowolnie.
Przygotowujemy sos: przez praskę przeciskamy czosnek, dodajemy do jogurtu, przyprawiamy pieprzem i mieszamy. Połowę (lub wg. uznania) wylewamy na placek, na połowę powierzchni placka kładziemy farsz z fetą, polewamy pozostałą częścią sosu i składamy na pół.
Swoją porcję dodatkowo posypałam bazylią.

Średnia wartość kaloryczna: ok. 280-320 kcal (w zależności od wybranych dodatków)


3 komentarze:

  1. pycha, a z sosem czosnkowym to już w ogóle poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kusi, a u mnie brokuł w lodówce leży :-) Smakowite fotki

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)