Składniki (na 8-10 szt):
- 200-250g chudego twarogu
- 2 ubite białka jajek
- 1 łyżka fruktozy lub 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej/ budyniu
- opcjonalnie: kakao
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Twaróg mielimy (ja zmiksowałam) razem z cukrem. Mieszamy z proszkiem dopieczenia i mąką ziemniaczaną.
Na koniec do masy delikatnie wmieszamy ubite białka.
Foremki (u mnie na muffiny) wypełniamy masą lub tylko po łyżce masy, a pozostałą część można wymieszać z łyżką kakao i dolać do częściowo wypełnionych jasną masą foremek (jak na zdjęciu niżej).
Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut. Studzimy w piekarniku, chłodzimy.
Podaję z musem z truskawek i do kawy :)
Średnia wartość kaloryczna: ok. 45 kcal/ szt
Śliczne!
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie;_)
OdpowiedzUsuńw sam raz na dwa kęsy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńcudowne ! ^^
OdpowiedzUsuńPyszności, lądują na mej liście przepisów! :)
OdpowiedzUsuńKochana, czy kiedy zliczę ilość kalorii wszystkich składników przed wykonaniem wypieku, to będzie ona taka sama po pieczeniu?
OdpowiedzUsuńTak. Tzn wedle źródeł kaloryczność się nie zmienia. Najczęściej z produktów wyparowuje woda, która nie ma wartości energetycznej, także wartość kaloryczna wypieku pozostaje niezmieniona
Usuń