Składniki (na 10 sztuk):
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki żytniej ( u mnie chlebowa)
- 300 ml wody (1 1/2 zwykłej szklanki)
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka suchych drożdży/ 10 g świeżych drożdży
Drożdże rozpuścić w 100 ml wody z 2 łyżkami mąki pszennej. Odstawić na 15 min.
Po tym czasie dodać resztę składników i dokładnie wyrobić elastyczne, miękkie ciasto.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, uformować z nich kształt bułeczek, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i ponownie przykryć ściereczką na ok. 30 min.
Wierzch można posmarować mlekiem i ozdobić płatkami owsianymi.
Bułeczki piec ok. 10-15 min w 200 stopniach.
I to tyle :) Uwielbiam je jeszcze ciepłe!
Przepysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńMmm, wydają się puszyste i smakowite. :) Muszę się zmobilizować i takie zrobić.
OdpowiedzUsuńDomowe bułeczki są świetne, a nie pamiętam kiedy ostatnio jakieś robiłam. Musze w końcu nadrobić :)
OdpowiedzUsuńpysznie :)
OdpowiedzUsuńjakiej wielkości wychodzą?;-)
OdpowiedzUsuńMniej więcej jak kajzerka tradycyjna, ale są bardziej ciężkie
OdpowiedzUsuńdziękuję za błyskawiczną odpowiedź! na dniach wyprobuję i zdam relację ;-)
OdpowiedzUsuńCzekam niecierpliwie!
OdpowiedzUsuńIle jedna ma kcal?
OdpowiedzUsuńOk. 180 kcal.
OdpowiedzUsuńZe strony www.ilewazy.pl możemy sprawdzić kaloryczność żądnego produktu, odmierzyć je (wg. proporcji podanych w przepisie), zsumować wszystko i podzielić przez podaną ilość sztuk. W ten prosty sposób otrzymamy wartość kcal .