poniedziałek, 23 stycznia 2012

Kurczak w sosie brokułowym

Aromatyczny, łagodny sos brokułowy o lekko czosnkowej nucie z chrupiącą cebulką i soczystymi kawałkami piersi z kurczaka, przeważnie podawane na kopcu naturalnego brązowego ryżu.. Mmm..

Składniki (na 2-3 porcje):

  • Pierś z kurczaka
  • brokuł
  • cebula
  • ok. 5 łyżek naturalnego jogurtu
  • 4 ząbki czosnku 
  • przyprawy: pieprz, szczypta soli, gałka muszkatołowa ...

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 15- 20 min. Odcedzamy i zostawiamy chwilę do przestygnięcia.
Pierś kurczaka nacieramy pieprzem i solą, zawijamy w folię i zostawiamy na chwilę.
Odkładamy ok. 1/4 różyczek brokuła, a resztę miksujemy na jednolitą masę z jogurtem, gałką muszkatołową i innymi przyprawami do smaku. Dodajemy pozostałe części brokuła.
Pierś wyciągamy z lodówki, kroimy w drobną kostkę i smażymy bez tłuszczu na teflonie. Odkładamy na bok.
Cebulę kroimy dowolnie i na patelni bo usmażonym kurczaku smażymy ją na złoto dodając drobno pokrojone ząbki czosnku. Po tym czasie dodajemy całą resztę (sos, kurczak) i gotujemy ok. 15 min całość.
Podaję z ryżem naturalnym :)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam to danie, tak jak wszystko z brokułami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chcę zjeść to danie, ale jestem wegetarianką i czy mogę je zjeść bez mięsa? jak ten przepis by wtedy wyglądał? Proszę o pomoc, bo jestem totalnym beztalenciem w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ah! uwielbiam Twój blog :-) miałam w lodówce dużo rzeczy, jednak mam dosyc jedzenia tego samego, więc patrzę oglądam i jest i on! zmodyfikowałam go tzn. zamiast ryżu- który już mi się nudzi(jestem na diecie), wyjęłam makaron penne z mąki durum. nie miałam gałki muszkatołowej, ale doprawiłam oregano, bazylią i jak znalazł.. aaa ! i na korzyść mojej diety zamiast smażyć kurczaczka(nie posiadam teflonowej patelni:/) ugotowałam:) dzięki wielkie:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się i polecam na przyszłość! :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)