Składniki (tortownica ok.22 cm- 12 porcji)
- Biszkopt miodowy- taki jak TUTAJ
- 500 g (1 duży kubek) gęstego jogurtu naturalnego
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (ok. 480g bez odsączania)
- 2 łyżki żelatyny
- 200 ml wrzątku
Przygotowujemy biszkopt wg. przepisu.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do przestudzenia.
W tym czasie do miski wlewamy jogurt, dolewamy do niego syrop z brzoskwiń (zostawiając kilka łyżek syropu na nasączenie biszkoptu) i dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki 2 lub 3 połówki brzoskwiń.
Resztę brzoskwiń miksujemy na mus.
Pół przestudzonej żelatyny dodajemy do jogurtu, a drugie pół do musu. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do zgęstnienia do lodówki (UWAGA żeby mocno nie stężało i nie zaczęły robić się grudki!).
Biszkopt przekrawamy w poprzek na pół. Dolną część nasączamy syropem i umieszczamy w odpowiedniej formie (aby jogurt nie wypłynął), nakładamy zgęstniały jogurt, na to drugi blat biszkoptu. Ponownie nasączamy, a na wierzch nakładamy mus. Wyrównujemy.
Pozostawiamy w lodówce na min. 1h ;)
Jak widać w całym cieście nie ma praktycznie cukru prócz tego, który był w syropie z brzoskwiń, a całość smakuje bardzo owocowo.
Przybliżona wartość kaloryczna:120 kcal/porcja
Bardzo fajna alternatywa dla ciężkich ciast. Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, bo wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńcałkiem apetycznie sie prezentuje :D
OdpowiedzUsuńCzy 480g brzoskwini to na pewno bez odsączenia? Mam przed sobą puszkę 800g, po odsączeniu 480g i zwątpiłam :)
OdpowiedzUsuńTak- musi gdzieś istnieć mniejsza puszka, bo takową miałam :)Ale jak jest więcej to nic nie szkodzi- trzeba tylko odmierzyć
UsuńChłodzi się w lodówce :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń