piątek, 20 stycznia 2012

'Lajtowy' torcik z brzoskwiniami

Stworzony z myślą o osobach będących na diecie redukcyjnej, aby umilić trochę jadłospis zapewne obcięty z kalorii ze słodyczy ;) Torcik ten jest prosty w przygotowaniu i niskokaloryczny. Na pewno nie zastąpi tortu z prawdziwego zdarzenia z ciężkim, słodkim kremem lub bitą śmietaną, ale zawsze wprowadza jakieś urozmaicenie.
Składniki (tortownica ok.22 cm- 12 porcji)

  • Biszkopt miodowy- taki jak TUTAJ
  • 500 g (1 duży kubek) gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (ok. 480g bez odsączania)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 200 ml wrzątku
Przygotowujemy biszkopt wg. przepisu.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do przestudzenia.
W tym czasie do miski wlewamy jogurt, dolewamy do niego syrop z brzoskwiń (zostawiając kilka łyżek syropu na nasączenie biszkoptu) i dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki 2 lub 3 połówki brzoskwiń. 
Resztę brzoskwiń miksujemy na mus. 
Pół przestudzonej żelatyny dodajemy do jogurtu, a drugie pół do musu. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do zgęstnienia do lodówki (UWAGA żeby mocno nie stężało i nie zaczęły robić się grudki!).
Biszkopt przekrawamy w poprzek na pół. Dolną część nasączamy syropem i umieszczamy w odpowiedniej formie (aby jogurt nie wypłynął), nakładamy zgęstniały jogurt, na to drugi blat biszkoptu. Ponownie nasączamy, a na wierzch nakładamy mus. Wyrównujemy.
Pozostawiamy w lodówce na min. 1h  ;)

Jak widać w całym cieście nie ma praktycznie cukru prócz tego, który był w syropie z brzoskwiń, a całość smakuje bardzo owocowo. 

Przybliżona wartość kaloryczna:120 kcal/porcja

7 komentarzy:

  1. Bardzo fajna alternatywa dla ciężkich ciast. Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować, bo wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. całkiem apetycznie sie prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy 480g brzoskwini to na pewno bez odsączenia? Mam przed sobą puszkę 800g, po odsączeniu 480g i zwątpiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak- musi gdzieś istnieć mniejsza puszka, bo takową miałam :)Ale jak jest więcej to nic nie szkodzi- trzeba tylko odmierzyć

      Usuń
    2. Chłodzi się w lodówce :)

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)