wtorek, 17 stycznia 2012

Miodowy biszkopt/ spód do ciast

Prezentuję dość cienki biszkopt, który nie zawiera w sobie cukru, a doskonale sprawdza się jako spód lub  przy przełożeniu do lekkich ciast czy niewielkich torcików (przepis na torcik brzoskwiniowy wkrótce). Gdy planujemy więcej niż 2 przełożenia wystarczy podwoić składniki:
Składniki:

  • 100g (niepełna szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • żółtko
  • 3 białka


W jednej misce miksujemy miód z żółtkiem i sokiem z cytryny.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno i delikatnie  dodajemy do miodowej masy dodając mniej niż pół porcji mąki i proszek i do pieczenia. Do delikatnym przemieszaniu dodajemy resztę mąki, raz jeszcze mieszamy i wkładamy do tortownicy ( u mnie 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 15 min, aż wierzch będzie złocisty.
Wyciągamy z formy i po przestudzeniu stosujemy jako blat do torciku lub kroimy w poprzek na pół.

3 komentarze:

  1. Smakowicie się prezentuje. Ten przepis na pewno jeszcze mi się przyda. (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować pełnoziarnistego, bo jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie płaski, ale jaki aromatyczny! Już czuję smak miodu.

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)