Składniki:
- 100g (niepełna szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- żółtko
- 3 białka
W jednej misce miksujemy miód z żółtkiem i sokiem z cytryny.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do miodowej masy dodając mniej niż pół porcji mąki i proszek i do pieczenia. Do delikatnym przemieszaniu dodajemy resztę mąki, raz jeszcze mieszamy i wkładamy do tortownicy ( u mnie 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 15 min, aż wierzch będzie złocisty.
Wyciągamy z formy i po przestudzeniu stosujemy jako blat do torciku lub kroimy w poprzek na pół.
Smakowicie się prezentuje. Ten przepis na pewno jeszcze mi się przyda. (:
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować pełnoziarnistego, bo jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie płaski, ale jaki aromatyczny! Już czuję smak miodu.
OdpowiedzUsuń