środa, 25 stycznia 2012

Pełnoziarniste pszenno-żytnie bułeczki

Co tutaj dużo mówić... Przepis najprostszy z możliwych i mało skomplikowany, a w zasadzie wcale. Bułeczki są treściwe, zbite i ciężkie, ale miękkie w środku. Spokojnie wytrzymają 2 dni w takim stanie jak dnia pierwszego, ale można je zamrozić. Samo zdrowie:

Składniki (na 10 sztuk):

  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki żytniej ( u mnie chlebowa)
  • 300 ml wody (1 1/2 zwykłej szklanki)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka suchych drożdży/ 10 g świeżych drożdży


Drożdże rozpuścić w 100 ml wody z 2 łyżkami mąki pszennej. Odstawić na 15 min.
Po tym czasie dodać resztę składników i dokładnie wyrobić elastyczne, miękkie ciasto.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, uformować z nich kształt bułeczek, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i ponownie przykryć ściereczką na ok. 30 min.
Wierzch można posmarować mlekiem i ozdobić płatkami owsianymi.
Bułeczki piec ok. 10-15 min w 200 stopniach.
I to tyle :) Uwielbiam je jeszcze ciepłe!

10 komentarzy:

  1. Mmm, wydają się puszyste i smakowite. :) Muszę się zmobilizować i takie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe bułeczki są świetne, a nie pamiętam kiedy ostatnio jakieś robiłam. Musze w końcu nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakiej wielkości wychodzą?;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniej więcej jak kajzerka tradycyjna, ale są bardziej ciężkie

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję za błyskawiczną odpowiedź! na dniach wyprobuję i zdam relację ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile jedna ma kcal?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ok. 180 kcal.
    Ze strony www.ilewazy.pl możemy sprawdzić kaloryczność żądnego produktu, odmierzyć je (wg. proporcji podanych w przepisie), zsumować wszystko i podzielić przez podaną ilość sztuk. W ten prosty sposób otrzymamy wartość kcal .

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)