poniedziałek, 16 stycznia 2012

Pizza z cukinią bardzo light :)

Można znaleźć parę przepisów na lżejszą wersję pizzy (publikowałam też spód do pizzy z twarogu) i wszystkie były dobre, ale odkryłam przepis, który zupełnie nie odbiega smakiem od najbardziej tradycyjnych włoskich pizz, a wcale nie musi tuczyć :) Pizzą dzieliłam się z innymi, dlatego pół pizzy jest w innych dodatkach, niż podane w przepisie. Spód jest cienki, ale chrupiący i bardzo przypomina włoskie ciasto na pizze. A kawałek z proponowanym przeze mnie nadzieniem to niecałe 100 kcal! Spójrzcie tylko:
 

Składniki na ciasto (o średnicy ok. 30 cm).
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżka ziół (oregano, przyprawa do pizzy itp)


Mąkę wsypać do miski dodać resztę suchych składników, a na koniec wlać wodę i przez ok. 10 min wyrabiać elastyczne, gładkie ciasto. Owinąć je w czystą ściereczkę i pozostawić przez ok. godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie można się zająć wierzchem :)
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (u mnie koło- 30 cm średnica) i kładziemy na papier do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni i zostawiamy w środku blachę, żeby się nagrzała ( dzięki temu ciasto jest bardziej chrupkie).

Wierzch:

  • 4 łyżki sosu pomidorowego (np. z chilli)
  • 100 g tartego sera odtłuszczonego (np. z Lidla firmy linessa)
  • ok. 100 g. cukinii pokrojonej w talarki
  • 1 duża cebula
  • 1/2 papryki
Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem i równomiernie posypujemy serem. 
Cebulę i paprykę kroimy dowolnie i razem z cukinią i podsmażamy na teflonowej patelni. Kładziemy na ser, ewentualnie przyprószamy przyprawami. 

Wyciągamy nagrzaną blachę i kładziemy na nią pizzę razem z papierem do pieczenia. Pieczemy ją ok. 8-10 minut. 
Dzielimy na 10 lub 12 kawałków ;)

Średnia wartość kaloryczna: ok. 90 kcal (1 porcja z 10)


10 komentarzy:

  1. Mam już swojego pełnoziarnistego ciasto-pizzowego faworyta, ale dodatki jak najbardziej porywam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamówiłabym sobie taką na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna, pasuje do mojej nowej lżejszej diety :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam wczoraj Twoją pizzę, ale niestety ciasto w ogóle nie wyrosło.
    Zrobiłam wszystko zgodnie ze wskazówkami, ale niestety.
    Nie wiem co poszło nie tak. Czy te suszone drodże nie powinnam wcześniej rozpuścić w wodzie.Będe wdzieczna za wskazówki.

    OdpowiedzUsuń
  5. też ciasto mi nie wyrosło...

    OdpowiedzUsuń
  6. ale narobiłaś mi smaka :)))
    smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. mi również nie wyrosło :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodałam, że ciasto drożdżowe, w tym spód do pizzy, przy wyrastaniu musi stać w ciepłym, ciemnym miejscu. Najlepiej, jakby miska, w której jest ciasto, stało w gorącej wodzie

      Usuń

Co o tym sądzisz? ;)