niedziela, 15 stycznia 2012

Treściwy bulion z brokułem i ryżem

Już niewielka porcja tej zupy sprawia, że jesteśmy odpowiednio syci. Dolewkę zdarza się brać jedynie dla smaku, jeżeli komuś bardziej posmakuje :
Składniki (na 4 porcje):

  • ok. 1-1.5 l bulionu warzywnego
  • Brokuł
  • Duża marchew
  • Puszka groszku
  • 100 g (woreczek) ugotowanego brązowego ryżu
  • Przyprawy (do smaku)


Do przygotowanego wcześniej i doprawionego bulionu (np. włoszczyzny) dodaję ugotowane na twardo różyczki brokuła.
Marchew kroję w kostkę, dorzucam do reszty. Gotuję ok. 15 min.
Pod koniec gotowanie dorzucam groszek, ew. ryż, jednak preferuję ryż dawać osobno do porcji (ok. 1/2 szklanki ryżu na porcję).
Szybkie w przygotowaniu i sycące.

4 komentarze:

  1. w składnikach jest kukurydza, a w przygotowaniu groszek...to jak to jest? a może chcesz sprawdzić naszą uwagę? :)
    bardzo lubię takie zupy. są i smaczne, i sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Racja, racja. Niesamowita spostrzegawczość- jeszcze się do końca nie obudziłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i błąd naprawiony:) Dziękuję bardzo za informację

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupki śmieciówki, bo tak się u Mnie nazywają są NAJLEPSZE ;) sycące i bogate w witaminki ;)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)