Składniki (Na 2 porcje):
- Opakowanie szpinaku (u mnie mrożony)
- Duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 lub 4 jajka wedle upodobań
- opcjonalnie 2,3 łyżki jogurtu
- przyprawy: pieprz, pietruszka itp..
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek bardzo drobno siekamy i podsmażamy na teflonie.
Dodajemy świeży lub rozmrożony szpinak, dusimy, aż odparuje woda (ok. 15 min.). Dodajemy opcjonalnie jogurt. Przyprawiamy.
Nastawiamy piekarnik na ok. 160 stopni.
Szpinak nakładamy do dwóch żaroodpornych naczyń, wierzch wygładzamy i robimy w nim jeden lub dwa dołki (w zależności ile jajek chcemy wbić). Delikatnie w to miejsce wbijamy jajko, przyprawiamy z wierzchu pietruszką i wkładamy do nagrzanego piekarnika do ścięcia się jajka (ok 15 min.)
Średnia wartość kaloryczna: 235 kcal/porcja (w opcji z 2 jajkami)
Smacznego!
Ja chyba musiałabym mieć tu ziemniaki, ale na pewno pysznie.
OdpowiedzUsuńsuper! jadłam kiedyś podobnie podany szpinak i dopiero wtedy go polubiłam :)
OdpowiedzUsuńz jajkiem najlepszy
Uwielbiam to! Szpinak i jajko to zdecydowanie dobre połączenie.
OdpowiedzUsuńszpinak- pyyyycha :))
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Pewnie tak też smakuje ;)
OdpowiedzUsuńi pomyślec, że tak niewiele wystarczy do prawdziwego smakowego uniesienia.
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł.
"podsmazamy na teflonie" - samo zdrowie ;)
OdpowiedzUsuń