piątek, 13 stycznia 2012

Jajko pieczone na szpinaku

Danie, które na pewno nie jest dla każdego, bo powszechnie słyszy się bardzo różne reakcje na słowo "szpinak" :) Ale jego entuzjastów zapraszam do spróbowania, gdyż przepis jest zupełnie nieskomplikowany.
Składniki (Na 2 porcje):

  • Opakowanie szpinaku (u mnie mrożony)
  • Duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 lub 4 jajka wedle upodobań
  • opcjonalnie 2,3 łyżki jogurtu
  • przyprawy: pieprz, pietruszka itp..
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek bardzo drobno siekamy i podsmażamy na teflonie. 
Dodajemy świeży lub rozmrożony szpinak, dusimy, aż odparuje woda (ok. 15 min.). Dodajemy opcjonalnie jogurt. Przyprawiamy. 
Nastawiamy piekarnik na ok. 160 stopni. 
Szpinak nakładamy do dwóch żaroodpornych naczyń, wierzch wygładzamy i robimy w nim jeden lub dwa dołki (w zależności ile jajek chcemy wbić). Delikatnie w to miejsce wbijamy jajko, przyprawiamy z wierzchu pietruszką i wkładamy do nagrzanego piekarnika do ścięcia się jajka (ok 15 min.)
Średnia wartość kaloryczna: 235 kcal/porcja (w opcji z 2 jajkami)
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Ja chyba musiałabym mieć tu ziemniaki, ale na pewno pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. super! jadłam kiedyś podobnie podany szpinak i dopiero wtedy go polubiłam :)
    z jajkiem najlepszy

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to! Szpinak i jajko to zdecydowanie dobre połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie! Pewnie tak też smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. i pomyślec, że tak niewiele wystarczy do prawdziwego smakowego uniesienia.
    wspaniały pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  6. "podsmazamy na teflonie" - samo zdrowie ;)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)