piątek, 9 grudnia 2011

Świąteczne czekoladki

Na świątecznym stole najpopularniejsze są pierniki, ale czasami można zaszaleć i zrobić coś mniej tradycyjnego. Idąc tym tokiem myślenia przygotowałam domowe czekoladki, które mogą nabrać świątecznego charakteru przez wybrany przez nas jeden z kilku sposobów :)

Czekoladki pomarańczowo-cynamonowe

Składniki (na czekoladki bazowe):

  • 100g (szklanka) mleka w proszku niegranulowanego
  • 20g (2 łyżki) kakao
  • 50 g masła klarowanego
  • ok 90 g fruktozy
  • 1-2 łyżki wody
Dodatkowo, w zależności od wersji, możemy dodać:
1) rodzynki
2) cynamon
3) naturalny aromat pomarańczowy
4) część fruktozy/cukry zastąpić miodem
A można także dokonywać własnych wariacji na temat.

Wykonanie:
Przygotowujemy odpowiednie naczynie, u mnie były to foremki do kostek lodu w kształcie jabłka, ale mogą być to zwykłe kwadraciki lub duża prostokątna forma, którą później podzielimy na kawałki.

W rondelku rozpuszczamy masło, fruktozę/cukier, a w wersji 4) również miód.
W tym samym czasie w miseczce mieszamy ze sobą mleko i kakao, a w wersji 2) również cynamon.
Gdy fruktoza/cukier nam się rozpuści, a całość w rondelku zacznie się gotować, w wersji 1) dosypujemy pokrojone  rodzynki i gotujemy wszystko chwilę na małym ogniu lub w wersji 3) dodajemy aromat i od razu zdejmujemy z ognia. Chwilę studzimy.
Kładziemy przed sobą naczynie z wodą i łyżkę/trzepaczkę. 
Stopniowo przesypujemy do masy w rondelku mleko i kakao energicznie i bardzo szybko mieszając. Gdy masa wydaje się za sucha, stopniowo dodawać niewielką ilość wody. 
Kiedy wszystkie składniki nam się połączą, nie będzie żadnych grudek, przekładamy ją do naszego naczynia i w razie potrzeby wierzch wyrównujemy łyżką zamoczoną wcześniej delikatnie w kubeczku z wodą. 
Całość owijamy folią i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia ostrożnie wyjmujemy- są bardzo delikatne :)

Z tych proporcji wychodzi ok. 20-25 czekoladek ( w zależności od formy).




7 komentarzy:

  1. podobają mi się chyba bardziej od tradycyjnych pierników..;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co jest czekoladowe, Twoja propozycja jest bardzo intrygująca:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie mi się podobają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wyglądają, a patrząc na składniki zapewne tak też smakują :) mmm!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku, taka lżejsza wersja trufli. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)