Naleśniki mleczne z dżemem wiśniowym |
Składniki ( na 3-4 duże naleśniki):
2 jajka (opcjonalnie jajko+białko)
2-3 łyżki mleka w proszku
2-3 łyżki płynnego mleka
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do niezbyt gęstej konsystencji ciasta naleśnikowego.
Smażyć na teflonowej patelni lub łyżeczce prozdrowotnego masła.
Coś pysznego. Spróbuję kiedyś zrobić z sojowego w proszku, bo u mnie krowie+owoce nie przechodzi, a jak naleśniki to tylko na słodko :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne, takie odchudzone xd
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten przepis, trzeba go będzie wypróbować!
Ciekawa jestem ich smaku:)
OdpowiedzUsuńMleko w proszku używam tylko do bloku czekoladowego raz na rok;)
Pozdrawiam!
mam pytanie łyżki czubate czy płaskie??
OdpowiedzUsuńDo uzyskania odpowiedniej konsystencji wystarczą płaskie, ewentualnie z małą górką, ale nic się nie stanie jak dosypiemy dość czubate. Będą bardziej mleczne :)
OdpowiedzUsuńPostanowiłam dzisiaj zrobić sobie na śniadanie te naleśniki i straciłam trochę czasu, ponieważ zamiast naleśników wychodził omlet z proszkiem w środku ;( Robiłam wszystko jak w przepisie. Już zastanawiające było dla mnie to dlaczego masa jest żółta. Ale to nic, zadowolę się płatkami z mlekiem ;)
OdpowiedzUsuń