poniedziałek, 12 grudnia 2011

Mleczne naleśniki "bezmączne"

Dużo mniej kaloryczne niż tradycyjne czy nawet otrębowe (niestety mniej zdrowe od tych ostatnich) o delikatnym, mlecznym posmaku o bardzo prostym składzie i zupełnie bez udziału mąki:
Naleśniki mleczne z dżemem wiśniowym

Składniki ( na 3-4 duże naleśniki):
2 jajka (opcjonalnie jajko+białko)
2-3 łyżki mleka w proszku
2-3 łyżki płynnego mleka

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do niezbyt gęstej konsystencji ciasta naleśnikowego.
Smażyć na teflonowej patelni lub łyżeczce prozdrowotnego masła.

6 komentarzy:

  1. Coś pysznego. Spróbuję kiedyś zrobić z sojowego w proszku, bo u mnie krowie+owoce nie przechodzi, a jak naleśniki to tylko na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne, takie odchudzone xd
    podoba mi się ten przepis, trzeba go będzie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem ich smaku:)
    Mleko w proszku używam tylko do bloku czekoladowego raz na rok;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pytanie łyżki czubate czy płaskie??

    OdpowiedzUsuń
  5. Do uzyskania odpowiedniej konsystencji wystarczą płaskie, ewentualnie z małą górką, ale nic się nie stanie jak dosypiemy dość czubate. Będą bardziej mleczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Postanowiłam dzisiaj zrobić sobie na śniadanie te naleśniki i straciłam trochę czasu, ponieważ zamiast naleśników wychodził omlet z proszkiem w środku ;( Robiłam wszystko jak w przepisie. Już zastanawiające było dla mnie to dlaczego masa jest żółta. Ale to nic, zadowolę się płatkami z mlekiem ;)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)