wtorek, 20 grudnia 2011

Pszenno-żytnie pierogi razowe

Oczywiście z zamysłem wigilijnym, także tym razem z kapustą i z grzybami. Ja swoje zamroziłam:
Składniki (na ok 20 sztuk):
Ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • Szczypta soli
  • Szklanka przegotowanej wody

Farsz:
Kapusta postna z grzybami

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Stopniowo dodajemy wodę i ugniatamy ciasto, żeby było lśniące (nieco dłużej niż w przypadku zwykłej mąki).
Rozwałkowujemy na dowolną grubość na stolnicy i szklanką wycinamy krążki, wypełniamy je farszem i zlepiamy.
Wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. minuty od momentu wypłynięcia.
Można podawać z cebulką.

3 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam pierogów z kapustą... Świetnie wyglądają i z pewnością pyszne, tym bardziej, że razowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno smakują świetnie. Lubię takie pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam twoj blog! Skarbnica pysznosci ;)
    Takiej wersji pierogow jeszcze nie jadlam ;D Bardzo fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)