poniedziałek, 19 grudnia 2011

Kapusta postna z grzybami

Z serii na świąteczny stół. Wersja, którą proponuję nada się również jako farsz do pierogów świątecznych (przepis już wkrótce) i sprawdzi się dla osób zabieganych. Zazwyczaj do takiej kapusty dodaje się suszone borowiki, które trzeba długo moczyć i gotować. Tutaj proponuję pieczarki :)


Składniki:

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • łyżka masła (np. klarowanego)
  • 250 g pieczarek
  • pieprz, lubczyk


Kapustę kroimy na nieco mniejsze części, zalewamy wrzątkiem i gotujemy z zielem angielskim i liściem laurowym przez ok. godzinę do miękkości.
W tym czasie kroimy pieczarki na bardzo drobne części, smażymy. Ok. 5 minut przed końcem gotowania się kapusty dorzucamy do niej pieczarki.
Gotową kapustę odcedzamy z wody i ponownie kładziemy na ogień na krótką chwilę.
Doprawiamy pieprzem i lubczykiem co chwilę mieszając.

1 komentarz:

  1. Taką kapustę mogłabym jeść i jeść. ;)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)