Składniki (na ok 20 sztuk):
Ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- Szczypta soli
- Szklanka przegotowanej wody
Farsz:
Kapusta postna z grzybami
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Stopniowo dodajemy wodę i ugniatamy ciasto, żeby było lśniące (nieco dłużej niż w przypadku zwykłej mąki).
Rozwałkowujemy na dowolną grubość na stolnicy i szklanką wycinamy krążki, wypełniamy je farszem i zlepiamy.
Wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. minuty od momentu wypłynięcia.
Można podawać z cebulką.
Nigdy nie jadłam pierogów z kapustą... Świetnie wyglądają i z pewnością pyszne, tym bardziej, że razowe :)
OdpowiedzUsuńNa pewno smakują świetnie. Lubię takie pierogi.
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoj blog! Skarbnica pysznosci ;)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji pierogow jeszcze nie jadlam ;D Bardzo fajny przepis.