piątek, 23 grudnia 2011

Zupa-krem z pieczarek

Nie wiem jak u Was, ale w mojej miejscowości zaczęło się robić coraz zimniej. Nie spodziewałam się, że przed świętami temperatura spadnie poniżej zera, a tu proszę. Niestety co za tym idzie- ludzie dookoła mnie chorują lub są na najlepszej drodze do tego z racji tej pogody. Z tego powodu prezentuję niskokaloryczną, ale jakże skuteczną bombę witaminową, która bardzo szybko stawia na nogi:

Składniki (ok 3 porcje):

  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1.5 szklanki przygotowanego wcześniej bulionu warzywnego
  • przyprawy (pieprz, sól etc)
  • 150 g (3 łyżki) kapusty kiszonej
Pieczarki drobno siekamy i podsmażamy na maśle.  Przekładamy do miksera, dolewamy chłodny bulion, dodajemy otręby, jogurt i przyprawy, miksujemy. 
Gotowy krem podgrzewamy.  
Na dno miski (na 1 porcję) wkładamy ok. 50 g kiszonej kapusty, zalewamy zupą, z wierzchu przyprószamy pietruszką. 

Średnia wartość kaloryczna: 85 kcal/porcja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co o tym sądzisz? ;)